A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

Роль бібліотеки у вихованні інформаційної культури читання.

Дата: 12.12.2017 15:03
Кількість переглядів: 3734

Сьогодні, коли нові технології роблять значні кроки в основі,

читання стає ще важливішим, ніж раніше.

Дж. Простано

     Ще у « Повісті минулих літ» писалось: « Велика- бо користь від навчання книжкою. Книги- мов ріки, які наповнюють собою увесь світ. Це джерело мудрості, в книгах- бездонна глибина, ми ними втішаємося в печалі, вони – узда для тіла і душі».

     Бібліотека - це інформаційний центр, який сприяє розвитку особистості- читача, культури спілкування його інформаційно- освітньої пізнавальної діяльності.

     Нині в світі має силу той, хто володіє інформацією. Розуміючи це завдання стараюсь зацікавити читачів книгою. Хоча це лише одна сторона справи. Книга- це формування інформаційної культури, художнього смаку, літературної освіти.

     Інформаційна культура- вміння знаходити потрібні книги або статті. А для цього потрібно основи бібліографічних знань. З цією метою в бібліотеці проводиться комплексна робота з книгою. Це і діагностування інформаційних потреб читачів, і формування основ інформаційної культури, і довідково- бібліографічне забезпечення потреб та запитів користувачів, і популяризації літературних та періодичних видань. Періодично готую рекомендаційно - бібліографічні плакати, які допомагають при роботі з джерелами інформації, розкривають призначення довідкового фонду.

    Важливого значення в роботі надаю вихованню читацької культури. Видатний український педагог-гуманіст В. Сухомлинський писав: « Без високої культури читання немає ні школи, ні справжньої розумової праці; читання це найважливіший інструмент навчання та джерело багатого духовного життя».

      У сучасному інформатизованому світі зменшується кількість часу, який дитяча  і юнацька аудиторія проводить з книгою в руках. На сьогодні для того , щоб вони читали, необхідно прикласти значно більше зусиль, ніж раніше. З цією метою дбаю про щорічне поповнення бібліотеки книгами вітчизняних письменників, проводжу соціологічні дослідження щодо стану та пріоритетів читання, організовую різноманітні заходи з його підтримки, широко популяризую сучасну  українську  та світову літературу для дітей та юнацтва, залучаю спонсорів для поповнення бібліотечного фонду.

     Складна ситуація з вихованням інформаційної культури пов’язана з такими явищами, як низький рівень усвідомлення підростаючого покоління важливості даного питання, розвитку нових людей і напрямів застосування масової інформації , виховання у молодого покоління потреби в систематичному читанні.

     Для виховання інформаційної культури, на підтримку читання та підвищення статусу книги в бібліотеці складені відповідні програми: « Талановита дитина під інформаційним патроном бібліотеки», « Зростаємо разом з книгою», « Читаюча людина – значить успішна людина».

     Проводяться такі заходи : соціальне дослідження « Читаюча аудиторія – надія нації», тиждень юнацької книги « З книгою в майбутнє», день відкритих дверей « Вибір професій – ключ до успіху».

    При проведенні бесід під час запиту в бібліотеку знайомлю з матеріалами бібліографічного куточка « Бібліотека- інформаційний центр».

     Книга- постійне джерело знань, надбань людства протягом багатьох віків. Не любити книгу не можливо. В. Сухомлинський писав: « Читання – це віконце, через яке діти бачать і пізнають світ і самих себе».

     Отже, читайте, бо любов до книги, начитаність, літературний смак – це показники культурної, загально розвиненої, високоморальної особистості.

Ляхович Олена Семенівна –

бібліотекар Миляцької публічно-шкільної бібліотеки

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних