A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

25 листопада - День пам'яті жертв голодоморів.

Дата: 26.11.2017 16:27
Кількість переглядів: 896

     Багато трагедій пережив український народ, але стршнішого лиха, ніж голод 30-х років минулого століття, історія України не знала.

     В пам'ять про мільйони невинно загиблих  в Україні на рівні держави започатковано День пам'яті жертв голодоморів — щорічний національний пам'ятний день, що припадає на четверту суботу листопада.

     Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті» в Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів та міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські і культурні діячі, свідки Великого Голоду.

     Підтримуючи заганонаціональну традицію, 25 листопада в приміщенні Миляцького сільського будинку культури було проведено захід «Хвилина скорботи», а також організовано виставку тематичної літератури «Свічка памя'ті». Під час проведення заходу було наголошено, що світова історія знає чимало жахливих масових злочинів. Але рідко який за своїми масштабами й садизмом може зрівнятися з тим, який було скоєно в 1932-1933 роках московсько-комуністичним режимом проти української нації. Скільки загинуло українців у цей голодомор – ніхто точно не знає. І нам нині лишається тільки пам'ятати про ті трагічні сторінки нашої історії, і пам'ятати про кожного, кого змусили загинути страшною смертю...

 

Працівники

Миляцького СБК

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Запалила свічку, запалила

Щоби  більше лихо не ходило,

Хай палає свічка світлом білим,

Щоб в бабусі серце не боліло…

Щоби більше не пройшло те горе,

Хай горять свічки Голодомору.

Чуєш – душі аж до неба кличуть!

Хай горять вогненні білі свічі!

     

     Кожен народ має свої традиції , історію, пам'ять. Минуло багато років від часу тієї страшної трагедії Голодомору 1932-1933 років. Ця тема не може бути байдужою для кожного з нас.

     Кажуть що час лікує душевні  рани. Але рану в серці України, пов’язану з голодомором 1932-1933 років, загоїти неможливо. Вона завжди нагадуватиме про те, як у людей відбирали хліб, забирали все, чим можна було підтримувати життя.

   В Удрицький публічній бібліотеці було проведено з учнями виховну годину «Пам'яті жертв Голодомору»  та оформлено книжкову виставку «В пам'ять про Голодомор».  Бібліотекар ознайомив учнів із жахливими подіями тих років  в Україні; допоміг зрозуміти душевний стан авторів творів про голодомор.

     Учням було презентовано документальну стрічку . Всі активно брали участь у обговореннях та дискусії. Читали вірші та поставили сценку «Мати із сином».

     Сам захід був спрямований на донесення до школярів масштабів жорстокості, з якою винищували український народ, виховання особистої стурбованості кожного за події тих років.

Інна Дячок

Бібліотекар Удрицької ПБ

 

Іще на могилах земля не осіла

Ще "воронів чорних " батьки пам'ятають

Ще мати живе , посивіла , аж біла,

Ще душі полеглих відплати жадають…

     Ушановуючи пам'ять мільйонів громадян ,які стали жертвами Голодомору 1932-1933 років,з метою донесення правди  про геноцид українського народу  до української громадськості і міжнародної спільноти в Будимлянській Публічно- шкільній бібліотеці  пройшла інформаційна година " 1932-1933 роки-найстрашніша сторінка в історії України". Про цілеспрямований голод ,про роки масового вимирання українського селянства. Загалом 1933 рік – це була моторошна картина вимирання України , і було це ,перед усім ,вмирання чи вірніше – умертвлення  радянської ілюзії  української державності.

     Правда , які б замовчування чи утиски в різні історичні періоди не переживала ,все одно випливає в поколіннях, відкриває свої не лише деякі окремі позитивні ,а й трагічно- сумні сторінки. Суд людської пам'яті завжди знайде свій час говорити.  Геноцид "як будь-яке з діянь ,які вчиняються з наміром знищити повністю або частково яку-небуть національну ,етнічну ,расову чи релігійну групу,а саме: вбивство членів групи, заподіяння серйозних тілесних ушкоджень, створення життєвих умов ,які розраховані на фізичне знищення ,заходи на недопущення дітонародження . Зрозуміло,що саме український голодомор цілком підлягає під це визначення

     До Інформаційної години  представлена тематична полиця "Пізнання історичної правди"

Фото без опису

Бібліотекар Будимлянської ПШБ

Дем'янчук М.О.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних