A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

Збереження історичного минулого заради плекання гідного майбутнього

Дата: 02.07.2017 21:33
Кількість переглядів: 1276

     Фото без опису     «Малу батьківщину» має кожний. З історії окремого села, міста, хутора, вулиці й родини складається історія всієї держави. Здобуття Україною незалежності й роки самостійного, державотворчого, соціально-політичного, економічного й духовно-культурного розвитку актуалізували потребу дослідження історії населених пунктів країни в загальнодержавному просторі й часі. Зауважимо, що впродовж останнього двадцятип’ятиріччя у науковому осмисленні становлення і розвитку регіонів, міст відбуваються серйозні зрушення.

     Висвітлення історії міст і сіл країни виявляє їх біографію від далекої минувшини до сьогодення, розкриває з позицій правди багатовікову, героїчну й трагічну історію українського народу, його потужний внесок у надбання світової цивілізації. Це слугує утвердженню національної ідеї й ідентичності українців. Адже нація, яка не знає свого минулого, не варта майбутнього. Кожний населений пункт є краплинкою у всезагальному історичному річищі Української Держави, віддзеркаленням її історії. І людина завжди повинна знати, звідки пішла в життя…

     Неповторною, самобутньою є історія Дубровиччини, яка здавна цікавила мешканців Полісся. Її багатогранність привертає увагу багатьох науковців та краєзнавців до поглибленого вивчення далекого і сучасного життя краю.

     Історія сіл Удрицька, Хочина та Смородська також є цікавою та багатоаспектною, сповненою визначних, інколи драматичних та навіть кривавих подій. Останніми роками з’явилися згруповані відомості з історії згаданих сіл та церков.  Це результат клопіткої праці бібліотекарів, вчителів. Наразі немає ґрунтовної наукової праці, яка б презентувала історію всіх сіл Дубровицького району. У цьому і полягає актуальність дослідження Валерія Миколайовича Войтовича – письменника, енциклопедиста, фольклориста, художника.

     Валерій Миколайович  – автор майже трьох десятків наукових книг і кількох сотень картин – загадкових, неординарних і не менш провокативних. Митець зізнається, що сам не завжди до кінця розуміє, що зображує на полотні. Та якщо його полонить якась ідея, то він і вдень, і вночі за допомогою олійних фарб та пензля невтомно втілює свої задуми. «У мене взагалі малярство пов’язане із моїми науковими пошуками. Тому в мені гармонійно вживаються і художник, і науковець»,  –  розповідає Валерій Миколайович. Не зважаючи на те, що  йому 65, він і надалі обіцяє творити картини і писати книги.

     Зараз він працює над написанням та виданням нової книги, яка ілюструватиме історію Дубровиччини. Науковцеві було люб’язно надано зібрані краєзнавчі матеріали, проведено екскурсії сільськими школами, музеєм «Берегиня» у Смородському НВК, Удрицькою публічно-шкільною бібліотекою та музейною експозицію при ній, Смородською церквою, збудованою більше ста років тому. В. М. Войтович мав змогу поспілкуватися з корінним населенням, зокрема родиною Жанни Пігаль та Марії Бондарчук. Усе почуте «з перших вуст» та побачене фіксувалося у нотатнику, фотографувалося та паспортизувалося. Зокрема, дослідник зібрав старі світлини, на яких закарбовано життя села ХІХ-ХХ століть, інформацію про відомих людей.

     Валерій Миколайович був вражений краєвидами, адже села є доволі мальовничими та затишними, багатими пам’ятками історії та культури.

     Попри труднощі, пов’язані з суспільно-економічною кризою, видобутком бурштину, військовими діями й участю в АТО, сільські мешканці сповнені бажанням працювати й надалі примножувати традиції й культурно-історичні пам’ятки краю, зберегти історичне обличчя і його красу.

     Валерій Войтович переконаний, що «ми повинні досліджувати коріння своїх предків, бо воно є могутньою часткою духовного надбання українців, національної культури – живопису, скульптури, письменства, поезії, театру тощо».

     Сподіваємось, що ця розвідка про окремі села району дозволить читачеві зрозуміти, що ми маємо неповторну історію, багату на події доленосного значення. А головне – започатковує наукове вивчення історії краю від найдавніших часів до сьогодення.

Інна Дячок,

Завідуюча Удрицькою ПШБ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних