A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 15.12.2021

Дата: 27.01.2022 16:16
Кількість переглядів: 431

14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який встановлений згідно з Указом Президента від 10 листопада2006 р. на згадку про завершення 14 грудня1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

В пам'ять про мужність самовідданих ліквідаторів на Чорнобильській атомній електростанції в бібліотеціКЗ «Перебродівський НВК» для користувачів бібліотеки

оформлено книжкову виставку «Пам’ятай про Чорнобиль…Думай про майбутнє!» Бібліотекар провела бесіду з учнями 9-х класів на тему «Чорнобиль- біль душі людської.»

«Аварія. що сталася в квітні1986 року на четвертому енергоблоці ЧАЕС, стала однією з найбільших катастроф в історії людства- говорить бібліотекар дітям.

ЇЇ наслідки мали планетарні масштаби: непридатні до проживання величезні території, забруднення водних джерел, десятки тисяч громадян- вимушених переселенців, які більш ніколи не повернуться у власні домівки…

Сотні тисяч ліквідаторів рятували людство від страшної техногенної аварії, наслідки якої не дають спокою і сьогодні.

Ми не маємо права забувати

про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла.Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь. Світла їм пам'ять.Бібліотекар перш за все згадала про своїх земляків жителів села Переброди які були в Чорнобильській зоні і мають статус ліквідаторів.Це :Петровець Ярослав Олександрович 1966 рік народження (проходив строкову службу на той час в Десні Чернігівської обл..), Петровець Володимир Федорович, Петровець Юрій Федорович (Чорнобильський інвалід, мешкає зараз в Чернігівський області, Чмуневич Микола Андрійович (нині покійний ,Євсович Володимир Григорович (також покійний),Чмуневич Віктор Миколайович (нині покійний) також служив на той час -солдат строкової служби.

На виставці( знайомить бібліотекар учнів з матеріалами виставки) поміщено фотографії та біографії тих, кому ми завдячуємо своїм життям.Це мужні люди, які були першими, першими вступили в двобій з смертельним ядерним вогнем .Це :Володимир Правик,Віктор Кібенок, майор Леонід Телятников(один остався тоді живий), Володимир Тишура, Василь Ігнатенко,Микола Ващук.Вони закрили нас від лиха,вічна пам’ятьі слава, низький уклін усім покійним нині від урятованого ними народу, від усього людства.

Не мислячи про пишні фоліанти,

Впліта Вітчизна квіти у вінок

Вам, хлопчики, герої- лейтенанти,

Володя Правик,В іктор Кібенок.

Героям надлюдського горіння

Не буде забуття: бо день по дню,

Зближаючи тривожні покоління.

Знов молодість на лінії вогню.

(Л.Ошанін. «Балада»)

Героями, як відомо, не народжуються. Ними стають.У Чорнобилі не проходила лінія

фронту і не свистіли кулі. але воїнами, героями були всі- пожежні і водії,механізатори і будівельники, медики і дозиметристи, енергетики, хіміки. солдати і офіцери. В атомні дні і ночі вони не думали про себе, вони думали, щоб врятувати нас .

Із вогню у безсмертя, смерть поправши ступили вони,

Та з такого вогню не виходив ніхто ще в житті …

(М. Сингаївський)

На виставці поміщено кращі твори, написані на тему Чорнобиля. Користувачі бібліотеки можуть прочитати рядки із цих творів українських майстрів слова,котрі були на місцях тих подій чи якось пов’язані з ними. Вона-ця трагедія

увійде в історію в усі хроніки людства ,як незагоєна рана на тілі України. Надто дорого заплатили і ще заплатимо за Чорнобиль. Немає в Україні такої людини, яка була б байдужою до цієї трагедії , про це говорять твори, які поміщені на виставці.

Це –роман Володимира Яворівського «Марія з полином у кінці століття»- про драматичні події весни1986 року в чорнобильській зоні.

Це і поема Бориса Олійника «Сім» присвячена пам’яті і подвигу шести чорнобильських пожежників-героїв та кінорежисера Володимира Шевченка який знімав фільм у Прип’яті про єдиноборство людей з атомною стихією.

Славнозвісний твір-соціально-філософська поема Івана Драча «Чорнобильська мадонна».У творі автор розкриває проблему трагедії на ЧАЕС,Твір вважається чи не найзначнішим твором усіх літератур на апокаліптичну тему.У поемі автор змальовує нетрадиційний обрах Мадонни. Він переосмислює мотивиі постаті біблійного сюжету, інтерпретуючи їх по-новому. Якщо образ Мадонни віддавна трактувався лише у світлих радісних тонах, то у Драча Мадонна- то зболена, збожеволіла мати, якій так і не вдалося народити свого хлопчика. свого сина.Творчим імпульсом до написання поеми стала життєва притча про загадкові сліди босих ніг на піску кожного ранку біля пошкодженого саркофага АЕС матері загиблого оператора, яка чекала свого сина.У своїй поемі Іван Драч відверто порівнює партійно-державних ієрархів із цірем Іродом.Автор примушує замислитися над тим, що недбале ставлення до рідної матері, неньки-України, неминуче прзводить до трагедіїПоет не може стояти осторонь трагедії свого народу, коли «Лічильник Гейгера пищить так потойбічно».І він говорить, кричить, малює українських мадонн. які босими йшли сипким піском до синів у «Зону відчуження»,які цілували квітку «Прямо в стронцій» на рідному подвірї.Чим можна зміряти почуття відданості, любові,самопожертви матерів? Хто заплатить і понесе відповідальність за страждання жінок, дітей майбутніх поколінь?

Поет вболіває за долю не тільки рідного народу, а й застерігає вчених від поспішності прийнятих будь-яких рішень Адже вони можуть привести до трагедії все людство.

На виставці твір Катерини Мотрич «Політ журавлів над нетолоченими травами». Це-один із кращих творів укр літератури, в яких висвітлюється тема Чорнобиля.Авторка зуміла показати всенародну біду очима простої людини, старенької сільської бабусі, яка багато страшногоі недоброго пережила протягом свого довгого життя, але такого лиха ще не бачила.Чорнобильська катастрофа у творі постає карою за десятиліття байдужості, нищення святинь, осквернення найдорожчих духовних скарбів.Твір глибокий, багатоплощинний, змушує кожну людину замислитися, чи так вона живе у світі, чи можливо своїми бездумними вчинками, користолюбними помислами, нікчемними вигодами накликає біду на всю Україну.

Зачитали з дев’ятикласниками і поетичні твори : Марії Яковчук «Пітьма Чорнобиля», «Чорнобиль»,Анни Грейнер «Післямова Чорнобильської трагедії», Василя Басараби «Чорнобиль», Миколи Луківа «Дощ у зоні Чорнобиля», Володимира Шовкошитного «Чорний лелека»,Василя Попенка «Чорнобиль-Дубровиця».

Познайомила учнів бібліотекар із документальною літературоюЮрія Щербака «Чорнобиль»,Григорія Медведєва «Чорнобильський зошит»,

Лідії Віриної «Тієї вогняної ночі».

Вибух реактора на ЧАЕС квітневої ночі1986 р.міг би стати останнім для України, якби у вогонь палаючого реактора не кинулися прип’ятські пожежники, жертвуючи собою. Потім їх спалених радіацією, замінили інші, а потім рахунок тим, хто захищав цю землю, пішов на тисячі, на десятки тисяч. І ім’я їм – ліквідатори.

Скільки ще доль обпалив той чорнобильський вогонь!Наче потривожені журавлі летять роки…І дай Боже щоб увесь світ зрозумів: Чорнобиль- останній урок і останнє попередження для людства.

Пам'ять Чорнобиля для нас свята.Ми повинні завжди пам’ятати подвиг людей, які у важку хвилину пішли в радіаційне горло, закривши собою не тільки Київ, Україну алей увесь світ.!-закінчила свій виступ бібліотекар.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних