A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

Журавлинний фестиваль в Ольманах вперше пройшов в міжнародному форматі

Дата: 06.11.2018 10:11
Кількість переглядів: 863

Морси, настоянки, десерти, випічка з головним інгредієнтом - журавлиною. Все це бачили і спробували сьогодні гості чергового журавлинного фестивалю в селі Ольмани Столінського району. У цьому році свято отримало статус міжнародного. У запальному шоу брали участь делегації і артисти з України та Польщі. А говорили тут не тільки про нелегку роботу складальників дикоросів, але і зачіпали глобальну проблему збереження Ольманских боліт.

Фото без опису

  

Спробуйте наш морс! Скуштуйте фірмові частування! - З самого ранку в Ольманах імпровізовані подвір'я зазивали цінителів корисної ягоди. Сільради, школи, сільгосппідприємства, установи культури Столінського району - всі вони презентували кулінарні шедеври з ягодою, яку в тутешніх місцях називають червоним золотом. На столах: горішки зі згущеним молоком і журавлиною, журавлинні торти, журавлина в шоколаді, квашена капуста, зрозуміло з цієї ж ягодою. Так що там страви!

Ніна Добринец, директор Мочульського будинку фольклору каже, журавлина - чудова косметика:

- Потовкти ягоду ложкою. Вичавку нанести на обличчя. Маска чудово омолоджує!

            Для жителів Столінщини ягоди - не тільки хороший заробіток, а й спосіб життя. Ніна Добринец продовжує:

- без журавлинних морсів зиму не уявляють. Прекрасний засіб від застуди, підвищеного тиску, ниркових захворювань.

            Мочула - село, розташоване недалеко від Вільшан, знаменитої огіркової столиці країни. Але і там місцеві знаходять час сходити на болота. Так само як і ті полешукі, що живуть з іншого боку болотного масиву, в самих Ольманах. Педагоги місцевої школи, Жанна Лісовець, Алла Дубина і Лариса Євсович кажуть, за журавлиною йдуть і старі, й малі:

 

- Молодь, буває, після останнього уроку відразу біжить за ягодами. Щоб щось встигнути зібрати. А старше покоління проводить на болотах і відпустки, і добру частину вільного часу. Це хороший заробіток.

 

            Найактивніші клюквенщики в день приносять з лісу до 40 кілограм ягоди.

І в місяць можуть заробити до 1000 доларів. У цьому змаганні вікових обмежень немає.

Марії Маринич в наступному році виповниться 80 років. На болота, визнається найстаріша ягідниця тутешніх місць, вона буде ходити поки тримають ноги:

- Там сила, там здоров'я. Найчистіше повітря, природа. І заробіток, звичайно.

Чи не для себе. У мене семеро дітей, дев'ятьох онуків, правнуки вже є. Всім треба допомагати.

              Щоб винести десять кіло журавлини в день, 79-річна Марія Маринич проходить в середньому по болоту близько 10 кілометрів. Непідготовленому туристу таку подорож може коштувати здоров'я, а то й життя. У Ольманах хоч і стало більше суші в останні роки, але все ще зустрічаються непрохідні місця. Так що збір дикоросів хоч і обертається дзвінкою монетою, але праця це колосальна. А тому і вшановують ягідників з розмахом, як хліборобів на дожинки.

            Фестиваль відкрився театралізованою ходою, яке очолювали болотна королева з почтом, Ольман і Ольманка - символічні предки села. Слідом - творчі колективи. З музикою, піснями і танцями як з рогу достатку сипалися нагороди переможцям різних конкурсів. В першу чергу вітали кращих збирачів. Організатор та ідейний натхненник свята, заступник директора районної клубної системи Ніна Лісовець розповіла за якими критеріями відбирали переможців:


- Ми підключили голів сільрад, які проводили анкетування місцевого населення, що збирає ягоди. Так з'ясовували, хто найбільш активний. Тобто ягідники самі обирали найкращого. Плюс: брали дані у заготівельників. Хто скільки здав. Так, за сукупністю даних, і визначали переможців.

            А ще в програмі були конкурси дитячих малюнків «Подорож по ягоди» і фоторобіт на тему «Життя на Ольманах». Крім того, визначали «Кращий костюм болотного царства» і найсмачніше журавлинне блюдо. У перших трьох змаганнях брали участь не тільки білоруські, а й українські команди. Гості з країни-сусідки приїхали до нас не випадково. Ольманскі болота розділяє державний кордон, але це єдиний комплекс, який потрібно спільно зберігати і підтримувати. І кроки в цьому напрямку є.

 

            Існує програма територіального співробітництва країн східного партнерства: Білорусі та України. У минулому році по ній був розроблений проект, спрямований на збереження унікального природного масиву. Менеджер проекту, завідувач сектором науково-практичного центру Національної Академії Наук з біоресурсів Володимир Устин підкреслює значимість цієї роботи:

 

-Потрібно створити умови для збереження і використання ресурсів. Зараз територію використовують як наші, так і українські збирачі ягід. У суху погоду тут виникають загоряння. Одне із завдань - створити безпечні протипожежні умови: системи відеоспостереження та інші засоби. З метою профілактики плануємо створити схему з виділенням ділянок найбільш схильних до пожеж. І встановити там датчики рівня ґрунтових вод, адже якщо вони знижуються - підвищується ризик загоряння. Значить, лісової охорони треба буде приділяти пильну увагу цій зоні.

 

            На ці та інші цілі необхідно 245 тисяч євро. Євросоюз виділив 220 тисяч. Решта - внесок країн-партнерів. У програмі заплановані в тому числі культмасові заходи. Ось Ольманский фестиваль і став одним з них. На нього по гранту було виділено трохи більше 33 тисяч рублів. Гроші пішли на костюми, призи, музичну апаратуру, наочну агітацію та інші Оргмоменти.

 

-В майбутньому, каже Ніна Лісовець, фестиваль повинен розростатися. В першу чергу, тут чекають нових зарубіжних гостей. А ті, хто вже побував в Ольманах, із задоволенням повернуться знову. Вікторію Ніколайчук, начальника відділу екології Рівненського природного заповідника, свято дуже вразило:

 

-Ми тут вперше. І начебто живемо по сусідству, але не знали, що у вас проводиться такий цікавий великий і масове свято. Ми приїхали сюди як партнери за програмою заощадження боліт. І такий фестиваль - чудова нагода донести збирачам журавлини, як важливо берегти екологію.

 

            Вікторію доповнює голова Миляцької сільської ради Федір Хлебович, куди входять і сусідні з Ольманами  українські Переброди:

 

-Ідея проекту чудова. Болота потрібно захищати. 
Ми готові підтримувати будь-які такі ініціативи і брати участь в них. 
Це ж і екологічний, і культурний обмін. Ви приїжджаєте до нас, ми - до вас.

            По суті по обидва боки кордону добрі, широкі люди. Братні народи, які хочуть мирного ясного неба.

            А старожили з Переброди, артисти місцевого фольклорного ансамблю, які приїхали з виступом на фестиваль, пам'ятають часи, коли всі ми жили в одній країні. Без кордонів. Керівник ансамблю, Ірина Іценко, каже, жителі Ольман і Переброди ходили один до одного в гості, в одну церкву і, звичайно, разом збирали ягоди на болотах. Та не втрачають зв'язків з ріднею, що живе в Білорусії і зараз.

Ось так журавлина народи зближує.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних