A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

Обласний фестиваль народного мистецтва «Водіння Куста» у Сварицевичах.

Дата: 18.06.2019 10:38
Кількість переглядів: 889

16 червня 2019 року в селі Сварицевичі Дубровицького району Рівненської області за фінансової підтримки Благодійного фонду "Наш край" народного депутата України Василя Яніцького,  пройшов обласний фестиваль "Водіння куста". Фестиваль  став демонстрацією розмаїття народних талантів Рівненщини та рівненського Полісся.
В цей спекотний день глядачі змогли зануритися в справжнє чисте, глибоке, освіжаюче джерело поліської й української народної пісні, доторкнулися серцем до витоків
культури нашого краю.

Фото без опису
Унікальний дохристиянський обряд "Водіння куста", що зберігся в Сварицевичах, занесений до нематеріального культурного спадку ЮНЕСКО.
Він передає поклоніння природі, як живій істоті. В цей день найгарнішу дівчину у селі подружки наряджають Кустом(зеленим кущем) і водять з хати в хату, віншуючи господарів та бажаючи їм щедрих врожаїв, добра й любові в родині.
В такому, надзвичайно чарівному заході взяв участь і наш аматорський хоровий колектив Миляцької сільської ради.

 

Народний депутат України Василь Яніцький сьогодні привітав учасників та гостей обласного фестивалю "Водіння куста" в селі Сварицевичі Дубровицького району.

Василь Петрович сказав: "Унікальний в Україні обряд «Водіння куста» так зримо передає наш зв'язок з минувшиною, традиціями пращурів, показує глибину нашої історії та древність роду поліщуків. Наш фестиваль демонструє не лише розмаїття творчості поліщуків, нашу неповторність, автентичність нашої культури. Він показує й нашу палку любов до пісенного спадку предків, й бажання берегти й примножувати культурну спадщину краю. Тож я щиро дякую усім учасникам фестивалю, які серед нелегких селянських буднів знаходять час для творчості і радують нас своїми талантами. Ви несете величезну соціальну місію – тримаєте зв'язок поколінь, продовжуєте традиції". 
Він вручив свої Грамоти та грошові премії Швайко Володимиру, завідуючому Сварицевицьким сільським клубом, Зиль Вірі, художньому керівнику народного аматорського колективу родини Чудіновичів, Єфимець Вірі, члену районного літературного об»єднання «Журавлина.
Традиційну іменну премію Василя Яніцького цього року отримав хор Миляцької ОТГ.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних