A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

 Історія бібліотеки с. Будимля

Дата: 08.09.2021 16:12
Кількість переглядів: 328

 Історія бібліотеки с. Будимля.


За  розповідями старожилів в с. Будимля бібліотеку було засновано ще в далекому 1952 році.
Працювала на той час бібліотекарем пані Ольга із с. Бродець. Літератури на той час було мало,тому бібліотека знаходилася на хаті. Проте вона здійснювала своє пріоритетне бібліотечно-інформаційне обслуговування різних категорій користувачів. 
В кінці 50-х років бібліотекарем працювала Лідія Григорівна. В 1964 році бібліотекарем села Будимля працювала Рожко  Євгенія Миколаївна. У  1965 році бібліотекарем с. Будимля прийшла працювати Полюхович Галина Іванівна. Бібліотека уже була розміщена  в приміщенні старого клубу, який розташований в центрі села. Працювала Галина Іванівна  11 років.  З роками книгозбірня почала збільшуватись так серед книг з'явилися енциклопедичні та довідкові видання, посібники сільського господарства , техніка , посібники по медицині, релігія та  інші.

 Після закінчення Дубенського училища культури у своє рідне село приїхала  працювати молодший спеціаліст Єсіпко ( Торчило) Єва Федорівна . Так в бібліотеці були оформлені постійно-діючі книжкові виставки , тематичні полиці, що надавало бібліотеці  затишний вигляд.  Пропрацювала Єва Федорівна бібліотекарем 29 років. Після закінчення будівництва нового клубу ,бібліотеку перенесено зі старого клубу в новий,де вона зараз і знаходиться. В жовтні 2002 році сільську і шкільну бібліотеки було об'єднано в одну  Публічно-шкільну керуванням культури. 
У серпні 2005 року прийшла працювати бібліотекарем спеціаліст Дем'янчук (Молчанович) Марина Олександрівна 1985 року народження ,закінчила Дубенське училище культури та Рівненський державний гуманітарний університет, за освітою –бібліотекар, бібліограф, книгознавство. 
 

Фото без опису

Бібліотека з 2005 по 2016 рік знаходилася в приміщенні Будимлянського сільського клубу. На той час бібліотека обслуговувала близько 500 користувачів. Після об'єднання сіл в  Територіальну громаду Миляцьку  сільську раду в 2016 році ,було вирішено передати бібліотеку освіті. Та бібліотеки завжди були під впорядкуванням культури , тому з 2017 року фінансування роботи працівника, надходження літератури продовжило проводити через управління Міністерство культури. З березня 2016 року бібліотека розміщена в двох приміщеннях- в КЗ Будимлянському НВК, та в Будимлянському сільському клубі, так бібліотека обслуговує і учнів, вчителів ,так і громаду села. На кінець 2016 року в бібліотеці нараховується 10000 примірників. З 2016 по 2021 рік , неналагоджена робота по аналітичній обробці документів , в цьому питанні бібліотека деградує в минуле. Бібліотека в шкільному приміщенні оснащена одним комп’ютером для ведення діловодства , є  підключення до мережі інтернет.  Для залучення та зацікавленості користувачів шкільного віку в бібліотеці часто проходять бібліотечні уроки на різні теми. На 2021 рік підручників в бібліотечно- шкільному фонді налічується близько 2900 примірників, які оновлюються згідно навчальних програм . Від початку утворення ТГ  покращилася масова робота . Збільшилась участь бібліотеки  в різних конкурсах , масових заходах по громаді. Різну консультаційно –методичну  допомогу ,курси семінари, конференції бібліотечним працівникам Миляцької ТГ періодично пропонує та організовує Рівненська обласна бібліотека, та Рівненська обласна бібліотека для молоді. 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних