A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

"Що зробити, щоб дитина почала полюбляти книжки?". 26.01.2021р.

Дата: 08.09.2021 16:40
Кількість переглядів: 425

Що зробити, щоб дитина почала полюбляти книжки? Чому такий важливий для них приклад батьків? Як правильно обрати книжки для малюка? У якому віці мають з’явитись перші книжки? У цій статті ми допоможемо вам, люблячі батьки, відповісти на всі ці питання.

Усі дорослі знають про те, що читати корисно. На сьогодні є велике різноманіття книжок для дітей будь-якого віку, від декількох місяців до шкільного. Але як зробити книжку задоволенням, а не нудним обов’язком для дитини?

Зрозуміло, що читання збагачує словниковий запас, дає нову інформацію, розвиває інтелект, вчить мислити та фантазувати. Але люди, зазвичай, читають не з цих причин. Ми беремо книжку до рук тому, щоб зануритися у вигаданий світ, пережити разом з героями якісь події їхнього життя, відволіктися від щоденних справ. Одним словом, ми читаємо з тієї причини, що це дуже цікаво та захопливо. Але малюки поки що цього не розуміють. Якщо ви хочете, щоб ваша дитина закохалася у книжки, її треба не просто навчити читати, але й заохотити до цього процесу.

Особистий приклад

Діти наслідують звички батьків, і це добре всім відомо. Якщо малюк часто бачить маму й тата з книжкою у руках, це підігріє його цікавість до читання. Найкращий спосіб прищепити любов до книг – читати дитині перед сном. Це легко може стати вашою сімейною традицією. Малюк вже влаштувався у ліжечку, а мати чи батько сідає біля нього, відкривають книгу та занурюють його у світ чарівних історій.

Важливо, щоб цей ритуал повторювався кожного вечора.

Відкладіть усі свої справи на 10-15 хвилин, адже для вас читання теж виявиться відпочинком. Повірте, що діти будуть чекати заповітного часу з нетерпінням! Також, це допоможе скоріше його вкласти у ліжко, а не вмовляти залишити планшет чи комп’ютер з іграми.

Спочатку читайте короткі історії, по одній за вечір. Поступово казки подовжуються та ускладнюються, для того, щоб прочитати її повністю знадобиться декілька днів або навіть цілий тиждень. А малюку буде цікаво, що ж буде далі.

Рано чи пізно дитина сама візьме книжку до рук, щоб дочитати історію до кінця. Це успіх! Але не варто відмовлятися від звичного читання в голос. Не залишайте цю традицію, навіть тоді, коли дитина піде до школи. Декілька хвилин прослуховування казки допомагають дітям зняти стрес, розслабитися та заспокоїтись після активного дня.

Не покарання

На жаль, в початкових класах не завжди вміють прищепляти любов до читання. Іноді виходить навпаки. Є випадки, коли батьки своєю вимогливістю відбивають бажання читати ще до школи. Це велика помилка. Не можна заставляти дитину читати. По-перше, з часом він все одно навчиться, по-друге читання не має бути покаранням. Увесь сенс у тому, щоб показати малюку наскільки це цікаво.

Не сподівайтеся на дитячий садочок чи школу. Прищепити інтерес до читання можуть тільки батьки. Через те, що в навчальному закладі завжди важливий результат: швидкість, об’єм, спроможність переказати прочитане. А якщо ви будете вимагати від дитини обов’язково читати по 10 сторінок у день, прирівнюючи читання до домашнього завдання, нічого гарного з цього не вийде. Після такого ваш учень ще довго не візьме книжку до рук.

Ще одна помилка – використовувати читання як спосіб отримати щось більш цінне. «Прочитай цю главу й підеш гуляти» або «Перекажи декілька сторінок та отримаєш солодощі». Тим самим ви сильно занизите цінність читання як процесу. Навіть, якщо ви вже потрапили у таку ситуацію, ще є можливість все виправити. Вся таємниця у підборі цікавих книжок.

Проблема вибору

Ви не знаєте яку книгу обрати для малюка? Зайдіть у будь-який книжковий магазин та проконсультуйтеся з продавцем. Назвіть вік, стать та інтереси дитини, й вам обов’язково допоможуть. Хлопчики більше полюбляють книжки про тварин чи техніку, дівчатка – казки про принцес, чарівні історії. Можливо, вашому юному читачу сподобаються енциклопедії, яскраві, різнокольорові та інформативні. Ідеальний варіант – щось веселе.

Не чекайте, поки син чи дочка самі відкриють книгу. Просто, розпочніть читати її в голос, та подивіться, що вийде, книга сподобалась? Запам’ятайте ім’я автора, шукайте інші його твори, що схожі за жанром цієї книжки.

Історії в малюнках

Для малюків від шести місяців видавництва пропонують книжки великого формату з картонними сторінками, з великим різноманіттям малюнків, практично без тексту. Таку книжку можна розглядати годинами, розповідаючи дитині про те, що відбувається з персонажами. Підростаючи, діти почнуть й самі фантазувати, вигадувати нові історії, складати розповіді за картинками. Попросіть малюка знайти щось малопомітне на сторінці – це добре розвиває увагу, вчить концентруватись на деталях. Ці всі навички та вміння обов’язково знадобляться в дитячому садочку та школі.

Отже, приділяючи більше уваги своїй дитині, ви допоможете їй гарно підготуватися до навчальних закладів. Також, любов до читання дуже допоможе, вже у більш дорослому віці, підготуватись до вищих навчальних закладів. Підійдіть відповідально до навчання малюка та він скаже вам дякую у майбутньому. Успіхів!

На зображенні може бути: 1 особа та їжа


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних