A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

Історія  бібліотеки.

Дата: 08.09.2021 17:42
Кількість переглядів: 286

 Восени 1947 року  було привезено з районного центру кілька десятків книг і брошур. У відведеній кімнаті поставили стіл, стільці і шафу для розміщення книг.

   В новостворену бібліотеку частково поступали посилки з літературою. Книжковий фонд непомітно зростав. До бібліотеки почала приходити молодь: послухати якісь новини, пограти в  шашки, почитати газети, книжки. З пакунком книг і брошур  бібліотекар стала ходити на тваринницькі ферми, лісове господарство. Вона збирала людей і читала їм газетні та журнальні статті, уривки з художніх творів.

В 1954 році в сільській бібліотеці нараховувалось понад 100 активних читачів, її книжковий фонд  становив близько 1000 екземплярів.

   Зростало коло інтересів колгоспників, робітників. Крім політичної, спеціальної, сільськогосподарської літератури, вони знайомляться з науковими і художніми творами.  Зав. бібліотекою добре знала всіх читачів, їх прагнення, смаки, нахили. Це допомагало їй рекомендувати  потрібну літературу. За допомогою активу проводилися читацькі конференції, вечори запитань і відповідей, масові та індивідуальні бесіди, обговорення книг та оформлялись книжкові  виставки. Бібліотекар добре орієнтувалась в бібліотечному фонді. Систематичне читання допомагало  їй складати  списки рекомендованої літератури.

   В 1959 році завідуючою бібліотекою с Переброди призначають  Литвиненко З.В. Вона продовжує хороші напрацювання своєї попередниці.

   З 1960 року в бібліотеці працює Веретіннік В.Г., Приходько Г.Я.(1961), Петровець А.П.(1963), Рожко Є.М.(1965). В 1965 році при бібліотеці створюється кімната юного читача. Піонери і школярі села залюбки приходять сюди і вибирають собі книги, проводять голосні читання, розповідають іншим, проводять ремонт  книг,  влаштовують дитячі ранки. Бібліотека  стала улюбленим місцем відпочинку для  дітвори, центром цікавих диспутів і пропаганди дитячої книги.

   В 1966 році в бібліотеці працює  Євсович М.П., а потім  Денищич Н.М.(1971-2002).

   В  практиці  роботи   з’явились  такі  форми  роботи,  як  ленінські  уроки,  з’їздівські  читання,  усні  журнали,  літературні  подорожі,  зустрічі  з  ветеранами  війни  та  праці. Оформлялися  альбоми  присвячені  творчості  письменників, тематичні  папки  газетних  вирізок. В цей період стало надходити дуже багато літератури різноманітної тематики. Значно зріс книжковий фонд бібліотеки.

   В 2002 році проведено реорганізацію бібліотечної мережі, об’єднано шкільну та сільську бібліотеку, в одне приміщення об’єднано книжкові фонди, бібліотека була перенесена в приміщення Перебродівської ЗОШ, бібліотекарем працює Іценко І.М.

 

   Сьогодні бібліотека села Переброди - це інформаційний, культурно-просвітницький, дозвіллєвий центр на селі, осередок збереження національної культури, народних традицій, звичаїв, центр спілкування сельчан.. Незважаючи на те, що приміщення займає всього 62 м.кв  тут вдало розмістилися книжковий фонд  і читальна зала.

Фото без описуФото без опису

   Бібліотека є  основним центром інтелектуального життя села. Загальний книжковий фонд бібліотеки становить – 18 901, з них: 10 985 художня література;  7 726 - підручники; 187 - періодичні видання, 3 - електронні видання. Щорічно бібліотека обслуговує 530 користувачів. Книговидача становить понад 10 тис. примірників різногалузевої літератури.

IMG-874ee33fbaf14011bd8b34f05fdc8827-V.jpg

IMG-4ff4b3ddb1b35085d0668f6be285941d-V.jpg

IMG-cb65a4e3926eaa7c47b0ba205b52d807-V.jpg

IMG-13dd04be68fc88bb6683e914fedd4564-V.jpgФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних