A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

«Поети і письменники рідного краю». 19.04.2021р.

Дата: 09.09.2021 11:55
Кількість переглядів: 5298

Бібліотекар КЗ «Перебродівський НВК» разом з учителем української літератури Євсович Аллою Миколаївною в бібліотеці провели уроки з учнями 8-х класів на тему : «Поети і письменники рідного краю».

Ми живемо у великій Батьківщині – Україні.- звертається бібліотекар до восьмикласників.Кожен із нас має і малу батьківщину- свій рідний край, який всі ми любимо, оберігаємо , плекаємо.

Для нас всіх рідна місцевість має особливе значення. Тут ми народилися, тут наша домівка, рідна земля, тут ми отримуємо першу освіту та вчимося пізнавати світ.

Саме тому важливо знати про історію, традиції та культуру свого краю.Найкращий спосіб дізнатися про все це, та ще й так, щоб це було цікаво це- література.

Ось чому ми часто вчителька і бібліотекар разом проводять такі спільні уроки, уроки поезії(до Всесвітнього дня поезії) , заходи до святкування ювілеїв поетів і письменників рідного краю.Бібліотекар підготувала виставку книг для користувачів бібліотеки. На них поміщено твори письменників та поетів р.ідної Дубровиччини. Ірина Михайлівна розказувала про життєвий і творчий шлях : Василя Попенка( він знаний не тільки як поет ,але й як краєзнавець), Анни Грейнер( це сестра нашого місцевого фельдшера .,який зараз на пенсії), Ганни Дячок,Галини Довгої,, Юлії Таборовець, Тамари Леоновець, ,Анатолія Щура, Лідії Шевело.Петра Паливоди, Неможна не згадати і нашого «старійшину українського гумору» відомого поета-байкаря Петра Харитоновича Красюка . Алла Миколаївна зачитала його байки, «Рябкова премія», «Прекрасно влаштувавсь» дітям було дуже цікаво слухати гумористичні твори.

Звісно ми більше зупинилися на творчості поетів нашого села (Федотова Володимира та Вікторії Грицевич).Діти зачитали їх твори. Гарно прочитала віршик дочка- восьмикласниця Федотова Софія.

Дітей познайомили з життям і творчістю Григорія Сокола (поета з Висоцька)..на превелику жаль – говорить бібліотекар, що доля розпорядилася так, що Григорія Сокола не стало в розквіті сил, що не дало змоги вповні розкритися його таланту..Життя Григорія Сокола продовжується не тільки творчістю, а і в доньці Тетяні , яка мабуть успадкувала від тата талант. і схильність до творчості. І тепер нам в руки попала її книжечка поезій «Мереживо»( з якою на уроці було також ознайомлено дітей).

Говорячи про поетів рідного краю ми не могли не згадати і поета із сусіднього нам села Жадень -Арсена Левковича.

Поет мав дуже « не просту біографію.» Його доля як і творчість надзвичайна.Ще з дитинства важка недуга прикувала його до ліжка. Рано втративши батьків залишився круглим сиротою, він не здався на поталу приреченості. За допомогою друзів- односельчан закінчує школу( Жаденську на той час,восьмирічну). Отримує за успіхи у навчанні похвальну грамотуу 1958 році. Уже в ті роки починає писати вірші, малювати, складати шахові композиції…Дещо пізніше переїжджає у Дубнівський будинок інвалідів. де заочно здобуває середню освіту. Багато читає. пише не розлучається з пензлем.Його слово, його дух гартують своїми книгами письменникиі поети, чиї долі подібні до його долі.Це : Леся Українка,Микола Островський,Олександр Бойченко,Володимир Забаштанський , владислав Титов. …

З-під пера Левковичанароджуються все пламінніше рядки, по людські щирі і хвилюючі.

Минає час - і поет активно публікується на сторінках обласної та районної періодики. А в 1978 році Арсену Левковичу було присуджено премію ім. Миколи Максися.

Арсен Левкович - людина трагічної і разом з тим героїчної долі- підсумовує Ірина Михайлівна. Кожен його вірш- це краплиночка любові до нашого неспокійного і стривоженого світу, радощів якого він, на жаль не знав ніколи, до рідної України, краси якої він ніколи не бачив, але мріями якої жив завжди. Жаденці пишаються ,що саме в їхньому селі народився такий –талановитий поет!.На честь поета кожного року в їхньому навчальному закладі проходить шаховий турнір .Алла Миколаївна зачитала восьмикласникам його вірші: «Не жди сльози» , «Україні», «Пісня душі» та інші.

Всі ми( вчителі і бібліотекар) хочемо , щоб діти не забували своїх поетів, що зросли на нашій землі. І завжди гордилися тим, що в нас були і є такі талановиті люди.

В кінці бібліотекар познайомила присутніх з посібником Серії «Шкільна бібліотека» під назвою «Сучасна література рідного краю» , який нещодавно надійшов до бібліотеки. .Хоч він і адресований учням 5-7 класів.,але готуючись до таких як сьогодні уроків, учні і вчителі можуть багато із неї почерпнути корисного для себе матеріалу про поетів і письменників рідного краю.

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних