A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

ГОДИНА ПОЕЗІЇ «Мова Тичини—співучий струмок». 27.01.2021р.

Дата: 09.09.2021 12:17
Кількість переглядів: 452

ГОДИНА ПОЕЗІЇ «Мова Тичини—співучий струмок»

пройшла в бібліотеці КЗ «Перебродівський НВК»(До 130-ї річниці від дня народження українського поета , перекладача Павла Григоровича Тичини) з учнями 5-Акласу.

Поетичне слово приходить до кожної людини ще з малечку.Коли дитинка навчилася читати, вона з великим ентузіазмом декламує:

А я у гай ходила

По квітку ось яку!

А там дерева –люлі.

І все отак зозулі :

ку-ку!

Школяр читає поезії Тичини уже в молодших класах, потім вчить у п’ятому, десятому класах, учиться сприймати її мудрість та красу, виносячи в наступне любов, зачудування, пошану до здобутків рідної мови.

Як лірика найрізноманітніших почуттів Павла Тичину знають і люблять далеко за Україною.В його особі маємо поета європейського значення, одного із найвидатніших наших поетів двадцятого сторіччя.

Тичина не тільки писав вірші, а був і перекладачем: досконало володів болгарською, вірменською, французькою й турецькою мовами.

Край у якому народився поет(село Піски Чернігівської області) не міг не вплинути на його творчість, адже Чернігівщина- один із найчарівніших куточків України.Широкий степ, густі ліси, чарівна річка Десна-усе це Чернігівщина.

«Син України,її чорнозему, її безкрайнього степу»- це про Тичину писав Євген Маланюк .

Своє захоплення рідним краєм поет висловив у вірші «Не бував ти у наших краях !» (віршик зачитала п’ятикласниця Жовкла Ніна). «Читаючи віршик не можна стримати свого захоплення красою його рідного краю, про що свідчать не тільки епітети (блакитні простори, веснянії ночі) а й оклична інтонація(чотири знаки оклику). Ліричний герой переконує: якщо ви побуваєте в його краях, то повернетесь вже іншою людиною, тому що естетично збагатитеся.Не може не подарувати естетичного задоволення споглядання такої краси: Там же небо синє- блакитні простори… А веснянії ночі в гаях!Навіть люди там ніколи не плачуть, а співають пісні. У захопленні ліричного героя красою рідної землі звучать і патріотичні нотки- зауважила бібліотекар у своїй розповіді.Окрім цього вірша, дітям найбільше сподобались такі: «Гаї шумлять», «Арфами, арфами…», «Хор лісових дзвіночків»

Поезію тичини називають музикальною. Сам поет мав чудовий голос, співав у різних хорах Ще навчаючись співав у семінарському, а згодом у міському хорі.Музикальність – важлива риса особистості П. Г.Тичини- набула яскравого вияву в його поетичній творчості.Бібліотекар розповіла дітям коротенько біографію поета. Для дітей оформлено книжкову виставку : «Найніжніший лірик».П’ятикласники читали вірші,які їм дуже сподобались. Діти дізналися із розповіді бібліотекаря, що однією з ознак індивідуального стилю поета це- використання виражальних можливостей різних видів мистецтв. Не лише музика, а й живопис стають Тичині в пригоді.Це переконливо засвідчує цикл із чоотирьо віршів «Пастелі».Автор невипадково назвав свої вірші пастелями. Кожен із творів- окремий малюнок якоїсь частини добового циклу.Дуже незвичний ефект створюється за допомогою численних персоніфікованих образів.Ромашки вранці розплющують очі, день випиває доброго вина, вечір приходить навшпиньки і вкладається спати. а буркотлива старенька ніч просить укрити її бо нездужає. Наш світ сповнений краси . І мабуть, найтонше відчувають її поети .Одним із них є наш Павло Григорович Тичина. Він зображує життя по особливому: не просто розповідають про певне явище чи подію, а діляться з нами своїми враженнями від побаченого, почутого, пережитого.Бібліотекар зачитала вірші.Читаючи вірші поета бібліотекар з дітьми обговорювали їх., відповідали на запитання виявляючи читацьку, літературну компетентність. Найактивнішими були : Жовкла Ніна, Чмуневич Вадим, Денищич Софія.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

На зображенні може бути: 5 людей, дитина, люди стоять та їжа


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних