Миляцька територіальна громада
Україна

Літературно- мистецька година «Задзвонив Воскресний Дзвін». 05.05.2021р.

Дата: 09.09.2021 12:19
Кількість переглядів: 327

Літературно- мистецька година «Задзвонив Воскресний Дзвін» пройшла в бібліотеці КЗ «Перебродівський НВК»(З учнями 5 класу)

«Великдень-найбільше християнське свято-звернулася бібліотекар до дітей.Цього дня Ісус Христос воскрес із мертвих.Воскресіння Христове- це символ перемоги життя над смертю, торжество свободи і любові.

Це свято називають Пасхою- від назви старозавітного свята «Пейсах», яке відзначали іудеї в пам'ять про звільнення з єгипетського полону.

Великдень відзначають у перший повний місяць після весняного рівнодення, тому дата його міняється рік від року. Свято завжди припадає на неділю.Наші предки цього дня святкували перемогу Весни, перемогу Життя над Смертю.

Ізнову все на повні груди

Дихнуло, збуджене життям.

Ікожне серце чує чудо.

І світ увесь неначе храм.

Горять свічки,блищать ікони,

Земля в молитві до небес…

-Христос Воскрес!- лунають дзвони,

- І спів:Воістину Воскрес!

І лине музика весіння,

Зринає пісня в унісон:

Христос Воскрес!- бо Воскресіння-

Природи вічної закон.

Весна- це сонця перемога!

У Великодній світлий час

Ми наближаємось до Бога,

Бог наближається до нас!

Про Великоднє свято дітям розповіли книжково- ілюстративні виставки : «Світле Христове Воскресіння» та

«Весна іде наповнена чудес,Христос Воскрес!»

«Давним – давноБог послав Сина свого Єдинородного на землю, якого звали Ісус. Він виріс серед людей і помер за них, щоб допомогти їм позбутися від гріхів.Ісуса розп’яли на хресті, він помер у п’ятницю, а в неділю Ісус вийшов з місця поховання, тим самим переміг смерть, і воскрес із мертвих. Минуло багато років, але всі люди пам’ятають про це і люблять Ісуса, тому що він був дуже хорошим і любив усіх людей. Він навчав людей, що в своєму серці потрібно нести любов до всього живого

До Великодня віруючі готуються сім тижнів Великого Посту- одног оз найсуворіших постів- саме тільки провів в пустелі Ісус Христос до свого розп’яття. Вважається, що у ці дні душа віруючого повинна «прислуховуватись» до Страстей Господніх, останніх днів Ісуса Христа в людській подобі. Ці сім тижнів називаються седмицями. Останній перед Пасхою називається Страсна Седмиця.

Особливе значення має Страсний Четвер- день , коли Ісус разом зі своїми учнями на Тайній Вечері розділив святкову трапезу. Цей день ще називають Чистий Четвер, і всі православні по можливості намагаються причаститися. Ввечері в церкві читають 12 Євангелій, де розповідається історія Страстей Христових. Також (до цього дня) всі роботи (прибирання, очищення від бруду) повинні бути вже завершені.

В українського народу побутують чудові звичаї та обряди, традиції які передаються з покоління в покоління.

Упродовж пасхальних днів періодично дзвонять церковні дзвони:

.Дзвони дзвонять величаво,

Всіх до Церкви звуть…

Йдуть у Божий храм дорослі,

й діточок ведуть.

Великодня служба Божа триває всю ніч.Опівночі священик урочисто сповіщає :» Христос Воскрес!і всі радісно відповідають «Воістину Воскрес!»

Дуже важливим ритуалом Великодня є благословення та освячення їжі- Божих земних дарів. Святково одягнені дорослі і діти, з кошичками в руках, вкритими вишиваними рушниками та серветками після служби освячують Великодню їжу..Дуже величаво, з церковними пісне співами відбувається дійство освячення дарів. Люди стають у коло біля церкви, священик окроплює Великодню їжу свяченою водою, яку їстимуть прийшовши додому. Святкове снідання відбувається урочисто й побожно.

І де б хто не був, де б не проживав, а на Великодній сніданок завжди поспішав до родини.Далека й близька дорога вела і веде дітей до батьківського порога.З давніх- давен в Україні побутує прекрасний християнський звичай- на Великдень снідати в колі сім’і, родини.

Родина збирається за столом де батько зі словами благословення роздає пасочку та яєчка і промовляє «Щоб на ті свята нас Всевишній поблагословив щастям і добрим здоров’ям на многії літа. Щоб нас усіх під покров свій взяла Божа Мати. Дай же Боже, ці свята щасливо відсвяткувати та інших дочекатися.»

Зазвичай на Великдень розпочинати святкування яйцем побутує в Україні з давних- давен, адже яйце має чудодійну силу- зародка нового життя. Яєчко є символом Христового Воскресіння, бо як із мертвої шкарлупи яйця народжується нове життя, так і Христос вийшов із гробу до Нового Життя.

Цілий Тиждень після Великодня називається Світлим. люди святкують : ходять на Богослужіння, в гості один до одного, частуються, діляться радістю.І вітаються :Христос Воскрас! Воістину Воскрес!І так до свята Вознесіння Христа !

А завершує цей період Провідна Неділя. У церкві служиться Літургія ,а після неї Панахида . Потім усі з церкви люди йдуть на цвинтар кожен до своїх рідних (покійних) на могилки. Священик разом з хористами відслужують Літію і окроплюють могилки святою водою.

Відсвяткувавши люди приступали до буденної праці.»

Говорили на заході про писанки , зверталися до тесту Біблії (саме про останні дні життя Ісуса, тайну Вечерю,про знущання в останні хвилини життя над Ісусом, про поділ його одягу, про Воскресіння Ісуса).Діти читали вірші на тему нашого заходу (Анатолія Камінчука «розмалюю яєчко», Лесі Мовчун «Писанка». Платона Воронька «Великдень», Лідії Повх «Великдень» ,Ольги Науменко «Великдень» , Лесі Медик- Яремчук «Паска» та інш. 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних