A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом. 08.05.2020р.

Дата: 09.09.2021 16:08
Кількість переглядів: 369

8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У ці дні важливо нагадати про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.
   Утверджуючи традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі “не святкуємо, а вшановуємо”, пропонуємо згадувати Другу Світову з акцентом на ролі людей, які боролися проти нацизму. 
,, Фашистська Німеччина окупувала значну територію Радянської України та Білорусії розвинула свій наступ в глиб території нашої Батьківщини.В липні 1943 року ЦК Партії прийняв постанову ,,Про створення партизанських загонів на тимчасово окупованій території. В постанові говорилось про те , що кожен громадянин став на захист Радянської Батьківщини навіть в глибокому тилу ворога.
  Вже в 1942 році такий загін був створений в селах Жадень і Хочин сержантом Сідельніковим із з'єднаня полковника Лінкова, яким пізніше керував тов. Каплун. А в лютому1943 року в село Хочин прибув підполковник Грабчак А.М. з аеродрому прославленого патизанського з'єднаня С.А.Ковпака, який поповнив свій загін із сіл: Хочина, Жаденя, Гориня, Бухлічи, Вороней, Смородська,Удрицька, Лугового, Будимля, в який вступив я і багато моїх односельчан, це товариші: Арсенович Сергій, Гусаїм Микола, Мазур Василь, Кузько Роман, Пігаль Роман, Пігаль Гаврило, Сисун Сергій, села Смородська: Шанько Андрій, Кисюк Антон, Мосієвич Андрій, Карпович Іван.                    
       Головною базою свого загону тов.Грабчак А.М. обрав Олевський район Житомирської області.За часів існування загону з лютого 1943 по червень 1944 загін перетворився в з'єднаня. Першу бойову операцію ми провели в с.Юрово Олевського району в якій були перебиті всі німці та поліцаї, які гнали молодь Олевського району в Німеччину, там знайшов собі спокій гебіцкомісар.
      Другу бойову операцію провели в Городницькому районі, був повністю розгромлений Городницький гарнізон ?було убито 11 фашистів 112 чоловік узбеків взято в полон, з яких створено партизанський загін,,Авосьє''?на честь узбецького героя. На кожну бойову операцію окупанти відповідали терором проти нашого населення-молодь вивозили в Німеччину а дітей, старих розстрілювали, палили. Вивозили все, що можна було забрати  в Німеччину.
      Вже в червні 1943року зазнавши втрати в живій силі і техніці збоку з'єднаня Героя Радянського Союзу Грабчака, двічі Героя Радянського Союзу С.А.Ковпака, двічі Героя Радянського Союзу Ф.Ф.Федорова, Шитова Сабурова, Мельникова, та багато інших партизанських загонів. Гітлер вирішив розправитись з партизанами України і Білорусії, в червні 1943року Житомирщина переповнена фашистами. В один такий райцентр Емільченко, А.М.Грабчак послав секретну пошту, яку приходилось писати і нам Удричанам, до пошти було покладено дві авіабомби, десять курей -?німці дуже любили курки, двоє братів Суходольских і Белік повезли пошту а на під'їзді наша група партизанів їх обстріляли. Перелякавших коней зловили біля комендатури один із братів не витримав і випав із воза, а другий пояснив німцям що везе кури  обміняти на мило, після короткого торгу Суходольский вхопив куру і втік, бо пояснив що цю заберу для знайомого, а цією курею він пустив в рух підривний механізм. Через 2 хвилини від комендатури, німців і поліції нічого не осталось.І до теперашнього невідомо про втрати. Нам на третій день доповили, що німці нагрузили чотири машини трупів і відвезли.
   Я розповів про три бойові операції, а їх було безліч. За час існування з'єднання підірвано мінером Глущенко А. 22 поїзди з живою силою і технікою 4 броньовики, мінер Романський 17 ешалонів, мінер Квітінський Герой Радянського Союзу своїм загоном ,,Красний Фугас'' підірвав до 70 ешелонів ворога.
      Я не говорю про подвиг моїх односельчан, не зупиняюсь на подвигах моїх односельчан в з'єднанні полковника Лінкова всі вони приняли активну участь у виконанні бойових операцій, за проявлену доблесть і відвагу бойових завдань при захисту своєї Батькивщини багато наших односельчан нагороджени Партизанською медалью 2-го ст.''
      Матеріал взято з виступу ветерана Другої Світової війни, жителя с.Удрицьк Боричевського Петра Петровича.

Фото без опису


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних