A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

Патронатна сім’я – новітня форма сімейного виховання.

Дата: 13.09.2021 13:41
Кількість переглядів: 567

Кожна дитина в нашiй країнi має право на безтурботне, щасливе дитинство. Всi хлопчики та дiвчатка мають право виховуватися в повноційній родині, ходити до школи, вiдвiдувати рiзнi гуртки, займатися спортом. У кожної дитини повинно бути все необхiдне для iї повноцiйного та гармонiйного розвитку.

         Держава турбується про захист прав дітей. Якщо у родині не створені умови для повноцінного розвитку дитини, держава передбачає інші форми сімейного виховання, а саме: усиновлення, опіка, прийомні сім’і, дитячі будинки сімейного типу та патронатні сім’ї.

       Фото без описуПатронатна сім" я– це нове явище для України, проте в розвинутих країнах завдяки такій формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків.

        Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав  дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками або іншими її законними представниками.

       Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дитини й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання й реабілітації дитини у своєму домі.

Сімейний патронат допомагає дітям, які втратили батьків, або чиї батьки або особи, що їх замінюють, не здійснюють своїх батьківських обов’язків унаслідок різних причин.

          Передбачається патронаж і для дітей, які зазнали наслідків батьківської недбалості або жорстокого поводження і ризикують наразитись на це в подальшому, а також для немовлят, від яких матері відмовились одразу після народження. Держава влаштовує таких дітей на тимчасове проживання та виховання у професійні патронатні сім’ї. Така форма сімейного догляду та виховання є альтернативою перебуванню дитини в інтернатному закладі. Відповідно до ситуації у кожному конкретному випадку дитина, що перебувала під патронатом, або повертається до біологічної сім’ї, – у разі подолання чи мінімізації в ній наслідків складних життєвих обставин – або влаштовується на постійне перебування до інших форм сімейного виховання (усиновлення, опікунська чи прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу) чи до профільного інтернатного закладу.

 

Хто може бути патронатними вихователями?

         Патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї. Сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Обов’язки патронатного вихователя:

 • забезпечувати надання послуг із догляду, виховання й реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя, піклуватися про її моральний і фізичний стан, нести відповідальність за її життя і здоров’я;

• створювати належні умови для проживання, навчання, фізичного та духовного розвитку дитини відповідно до її віку, потребам та індивідуальним особливостям;

• представляти в рамках своїх повноважень інтереси дитини у відповідних установах та організаціях;

• взаємодіяти з працівниками служби у справах дітей, соціальної установи, здійснювати заходи, передбачені індивідуальним планом соціального захисту дитини;

• співпрацювати з батьками або законними представниками дитини з метою подолання складних життєвих обставин в межах та у спосіб, визначений органом опіки та піклування. 

Проходження первинного відбору

         Особи, які бажають стати патронатними вихователями, повинні пройти первинний відбір кандидатів у патронатні вихователі.

         Первинний відбір здійснює Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Миляцької сільської ради, Служба у справах дітей Миляцької сільської ради відповідно до вимог «Порядку створення і діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 893 від 20.08.2021.

         Рішення про проходження первинного відбору приймається на підставі аналізу документів, поданих кандидатами в патронатні вихователі, і обстеження умов їх проживання.

Необхідні документи:

1) заява;

2) копія паспорта громадянина України;

3) копія трудової книжки (за наявності);

4) довідка про стан здоров’я кандидата в патронатні вихователі та осіб, які проживають разом із ним, складені за затвердженою формою;

5) довідка про відсутність судимості, у тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку й проживають разом із кандидатом в патронатні вихователі;

6) копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

7) письмова згода на влаштування дитини в сім’ю кандидата в патронатні вихователі всіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, у тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Скільки дитина може перебувати

в патронатній сім’ї?

       Термін перебування дитини у патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але орієнтовно становить від 1 до 6 місяців відповідно до вимог статей 252-253 Сімейного кодексу України.

 

Оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини

 Соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку. З 1 січня 2021 року прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 1921 грн, для дітей від 6 до 18 років – 2395 грн грн).

• Оплата послуг за здійснення патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка здійснюється в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (з 1 січня 2021 року  прожитковий мінімум для працездатної особи становить 2270 грн).

У разі якщо в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина й одночасно двоє й більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більше ніж на 50 відсотків.

 

За додатковою інформацією ви можете звернутись до служби у справах дітей Миляцької сільської ради, а також до КУ «Центр надання соціальниї послуг» Миляцької сільської ради:

  • 067 980 3923 (Головачук Людмила Григорівна - начальник служби у справах дітей Миляцької сільської ради);  
  • 096 296 3187 (Савич Галина Стахіївна - головний спеціаліст із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальниї послуг» Миляцької сільської ради – 0962963187 (Савич Галина Стахіївна).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних