A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

«Бабин Яр – наш біль, наша  пам'ять».

Дата: 04.10.2021 10:25
Кількість переглядів: 814

29 та 30 вересня 2021 року вся Україна вшановує 80 –ту річницю трагедії Бабиного Яр, пам’ять невинно закатованих киян  у Бабиному Яру в далекому 1941 році.

Це була одна із найстрашніших  трагедій в історії України та всього людства.  Але сталася вона на українській землі, і тому  українець не має права забувати про неї, так само як і єврей…
До скорботних заходів долучилася і наша бібліотека.
    В бібліотеці КЗ «Перебродівський НВК»
                Оформлена  для читачів книжкова виставка «Бабин Яр –наш біль, наша  пам'ять».
Виставка складається з трьох розділів:
 ПЕРШИЙ- «Пам’ятники  трагедії Бабиного Яру»
Є можливість побачити: пам’ятник дітям розстріляних у Бабиному Яру, новий Меморіал ,та інші пам’ятники жертвам Бабиного Яру.
Другий-  «Кривава рана на тілі України.»
У фонді бібліотеки є книжечка Анатолія Кузнецова «Бабий Яр».Це- роман- документ.
…Сорок перший рік…Розтрощений,    стікав ший  кров’ю Київ. 29 вересня. Цілі загони євреїв. жителів  всіх районів міста  ,з опущеними додолу головами, цілими потоками вливаються в помалу тікучу Дехтяревську вулицю.На обличчях страх, безвихідність.Плачуть діти. Сльози в очах стареньких. В них- вічність. Маленьких, немічних і людей похилого віку везуть в колясках.на підводах, вперемішку з нехитрими домашніми скарбами, нікому не потрібними меблями, дитячами матрасами, ляльками, вузликами з харчами…
Дорога в безсмертя, кінчається         через два кілометри на вузькому виступі глибокого яру, розстріляного, як і люди.Внизу- одна із самих великих братських могил…
Пам’ятники бувають різні. Роман- документ Кузнецова»Бабин ЯР» являється пам’ятником однієї  із самих страшних людських трагедій другої світової війни…   
29-30 вересня 1941 року- впродовж двох днів- на околиці Києва було вбито майже34 тисячі київських євреїв.
Згадуючи тих, хто загинув страшною мученицькою смертю 80 років тому в Бабиному Яру, варто навести слова Василія Гроссмана з його нарису «Україна без євреїв», написаного восени1943 р.:
«Це не смерть на війні зі зброєю в руках…Це вбивство народу, вбивство домівки, сімї , віри…Це вбивство душі й тіла народу, вбивство великого трудового досвіду…Це вбивство народної моралі, традицій,веселих народних переказів,що переходили від дідів до внуків. Це вбивство спогадів і сумних пісень, народної поезії про веселе і гірке життя. Це руйнування домашніх гнізд і кладовищ. Це знищення народу, котрий жив по сусідству з українським народом, разом із ним трудився, ділячи радість і горе на одній і тій самій землі…»
Загалом під час нацистської окупації у Бабиному Яру було вбито понад 100 тисяч людей.
         Треті й розділ виставки – «Голоси з Бабиного Яру ожили у поезії»;
Тут охочі користувачі познайомляться з поетичними творами( про  трагедію Бабиного Яру) Дмитра Павличка(реквієм «»Бабин Яр»), Володимира  Сосюри «Бабин Яр»,збіркою поезій Маріанни Кіяновської.
Маріанна почала писати вірші, які увійшли  у збірку у 2016 році.Її поезія звучить голосами загиблих, від їхнього імені.Коли вийшла збірка, багато рідних впізнали у віршах своїх загиблих родичів, їхні життєві історії. Хоча Маріанна не знала їх  доль. Поезія емоційна і сприймається досить важко.Писалось каже письменниця не просто.Бо пережила трагедію людей, простих киян єврейського походження.
Користувачі також познайомились з цікавими фактами про Бабин Яр,   мали змогу познайомитись з статею про  відому українську поетесу Олену Телігу та її чоловіка, які були розстріляні 22 лютого в Бабиному Яру.
Користувачі бібліотеки розглянули виставку і ознайомились з матеріалами , поміщеними на ній.Сподіваюсь, що   читачі  дізнались для себе  щось  нове , цікаве  і  жоден із них не залишився  байдужим.

 

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних