A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

Створення ДПК

Дата: 26.01.2022 11:34
Кількість переглядів: 683

    В Миляцькій сільській раді (об'єднаній територіальній громаді) Сарненського району Рівненської області нараховується  9 населених пунктів, які знаходяться на значній відстані один від одного (що видно з наведеної нище мапи).

Схема Миляцької територіальної громади

 

        

            Для забезпечення пожежної безпеки на території громади  діє:

1) ДПК с. Жадень функціонує на базі Центру безпеки  с. Жадень, забезпечена пожежним автомобілем ЗІЛ-131;

2) ДПК с. Смородськ (забезпечена пожежним автомобілем марки ГАЗ 66 згідно договору позички №117 від 22.11.2019р)

3) ДПК с. Миляч, Лугове, Біле (забезпечена пожежним автомобілем марки ГАЗ 5312 згідно договору позички №118 від 22.11.2019р).                           

          Адже створення добровільних пожежних команд -  це ефективний результат: підвищується рівень безпеки життя населення, скорочується час прибуття пожежних підрозділів, а відтак, зменшуються економічні витрати, у разі виникнення надзвичайних ситуацій, зменшення кількості жертв, постраждалих жителів та матеріальних втрат внаслідок пожеж у громаді.

         ДПК створені для: забезпечення безпеки та своєчасної допомоги.

         На даний час в Миляцькій ОТГ створені 3 (три) ДПК, які вже функціонують та закріплені рішенням  (рішення №269 від 08.08.2017р «Про створенняДПКс.Смородськ»  https://rada.info/upload/users_files/40131743/docs/e6ae2f3742301f617f31e98d0249096d.doc  рішення №423 від 06.03.2019р «Про створення ДПК с. Жадень.»,   https://rada.info/upload/users_files/40131743/docs/797ee53ac57121ff4d5beccd451da2fb.doc  рішення №466 від 16.05.2019р «Про створення ДПК сіл Миляч, Лугове, Біле)  https://rada.info/upload/users_files/40131743/docs/670716b9d5e18fc335f36804cbe87c44.zip

 

Всі 3 ДПК відносяться до ІІІ категорії. Кількість особового складу в кожній ДПК  - 12 чоловік. Кожна команда прикріплена до населеного пункту громади, тобто, де члени команди зареєстровані за місцем проживання.

        Миляцька ТГ провела організацію  членів ДПК с. Жадень та членів ДПК с. Смородськ :

-  проходження медогляду добровольцями, що пройшли відбір за результатами співбесіди;

- проведення навчання добровільних пожежників, що дало змогу забезпечити гасіння пожеж, ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій та отримали  Посвідчення про проходження спеціальної підготовки на перевірку знань та спец навчань з питань пожежної безпеки (тільки для членів ДПК с. Жадень).

          Посвідчення були вручені 11.09.2019 року заступником Головного управління ДСНС в Рівненській області.

            

З метою захисту життя і здоров'я персоналу ДПК під час виконання ними своїх обов'язків за рахунок місцевого бюджету проводиться їх страхування відповідно до Законів України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування”, “Про страхування” та Положення про порядок і умови обов'язкового особистого страхування працівників відомчої та місцевої пожежної охорони і членів добровільних пожежних  команд).

       В громаді побудовано одночасно 3 пожежні депо, які  мають покращити ситуацію пожежної безпеки жителів громади. «Центр безпеки» с. Жадень (за географічним положенням у центрі громади), де зосереджені: станція добровільної пожежної команди, опорний пункт поліції (поліцейський офіцер громади), екстерна медична допомога.

Адреси депо:

«Центр безпеки»  в с. Жадень площею 275,8 м.кв с. Жадень вул.. Комунальна, 1а;

 

Депо  с. Смородськ площею 66.1 м.кв с. Смородськ вул.. Шкільна,1

 

 

Депо с. Переброди площею 128,6 м.кв с. Переброди вул.. Шкільна, 7

          Три приміщення попередньо використовувалися, як господарські будівлі (гаражні приміщення).

                 Всі ДПК Миляцької ТГ неодноразово виїжджали на пожежі. В основному пожежі стосувалися загоряння в екосистемах, які з посушливою погодою останніх років призводять до надзвичайних ситуацій. Випадків щодо усунення зруйнованих дерев не було, але відповідно до нормативних актів комплексні заходи прописані в Положенні функціонування добровільних пожежних команд, яке діє у межах ТГ.

         У разі виникнення надзвичайної ситуації оповіщення проходить в телефонному (мобільному) режимі начальником пожежної охорони, членами ДПК та за допомогою сирени.

        Керуючись Кодексом цивільного захисту України, зокрема частина 2 ст. 19 «Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту» та ст. 62 «Місцева пожежна охорона», Законом України «Про місцеве самоврядування в України» ДПК включена до плану сил та засобів цивільного захисту Миляцької ОТГ,  сільський  голова  (голова комісії з питань ТЕБ та НС) визначає основні цілі і завдання по видах забезпечення, установлює порядок виконання цих завдань,  покладає персональну відповідальність щодо безпосередньої організації окремих  видів  забезпечення надзвичайних ситуацій внаслідок пожеж, вибухів у будівлях та спорудах на території Миляцької ОТГ.

           Основним безпосереднім організатором усіх видів забезпечення заходів та дій ЦЗ є спеціаліст І категорії з питань мобілізаційної роботи та цивільного захисту Миляцької ТГ, який за рішенням голови ТГ (голови комісії з питань ТЕБ та НС) залучає до цієї роботи відповідні служби ЦЗ, управління, організації, визначає їх конкретні  завдання з питань забезпечення.

Аналіз пожеж за останні роки.

         За період з 01.01.2016 року на території, що тепер відноситься до Миляцької територіальної громади виникло 214 пожеж. На пожежах загинула 1 особа, травмованих осіб не було. Пожежами знищено та пошкоджено 9 будівель та споруд. 

Основними причинами виникнення пожеж протягом даного періоду були:

- необережне поводження з вогнем – 6 випадків, що становить 42,8 % від загальної кількості;

- порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок –
2 випадки, 14,2 % від загальної кількості;

- порушення правил монтажу та експлуатації печей – 4 випадки, 28,5 % від загальної кількості;

- пустощі дітей з вогнем – 2 випадки, 14,2 % від загальної кількості.

- підпал сухої трави, лісові пожежі та торфяники.

Пожежі, на яких загинули люди, стались з таких причин:

  • порушення правил монтажу та експлуатації печей – 1 випадок (100%);

Сприяли загибелі людей на пожежах такі обставини:

  • стан сну – 1 випадок (100% від загальної кількості загиблих).

Пожежі на підприємствах, в організаціях, установах не виникали.

Пожежі в екосистемах

              За  період з 23.04.2019року по 01.06.2020року  на території громади виникло 54 пожеж торфовищ. Загорянь лісових масивів становить 5 пожеж.

         Основними причинами цих пожеж є випалювання сухої рослинності та порушення заходів пожежної безпеки під час проведення сільськогосподарських робіт.

   Встановлено, що власниками земельних ділянок, які межують з лісовими насадженнями, на низькому рівні здійснювався комплекс протипожежних заходів з недопущення пожеж в екосистемах.

        Більшість земель не обробляється, що в свою чергу спонукає місцеве населення випалювати суху рослинність. В зв’язку з великими поривами вітру та високою температурою пожежі розповсюджувались з високою швидкістю та займали чималі площі.

В майбутньому покращили б:

  • систему автоматичної пожежної сигналізації (використання головного центру зв’язку для оповіщення населення та виклику відповідних служб до місця надзвичайної ситуації).
     

     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.