Миляцька територіальна громада
Україна

Створення ДПК

Дата: 26.01.2022 11:34
Кількість переглядів: 733

    В Миляцькій сільській раді (об'єднаній територіальній громаді) Сарненського району Рівненської області нараховується  9 населених пунктів, які знаходяться на значній відстані один від одного (що видно з наведеної нище мапи).

Схема Миляцької територіальної громади

 

        Фото без опису

            Для забезпечення пожежної безпеки на території громади  діє:

1) ДПК с. Жадень функціонує на базі Центру безпеки  с. Жадень, забезпечена пожежним автомобілем ЗІЛ-131;

2) ДПК с. Смородськ (забезпечена пожежним автомобілем марки ГАЗ 66 згідно договору позички №117 від 22.11.2019р)

3) ДПК с. Миляч, Лугове, Біле (забезпечена пожежним автомобілем марки ГАЗ 5312 згідно договору позички №118 від 22.11.2019р).                           

          Адже створення добровільних пожежних команд -  це ефективний результат: підвищується рівень безпеки життя населення, скорочується час прибуття пожежних підрозділів, а відтак, зменшуються економічні витрати, у разі виникнення надзвичайних ситуацій, зменшення кількості жертв, постраждалих жителів та матеріальних втрат внаслідок пожеж у громаді.

         ДПК створені для: забезпечення безпеки та своєчасної допомоги.

         На даний час в Миляцькій ОТГ створені 3 (три) ДПК, які вже функціонують та закріплені рішенням  (рішення №269 від 08.08.2017р «Про створенняДПКс.Смородськ»  https://rada.info/upload/users_files/40131743/docs/e6ae2f3742301f617f31e98d0249096d.doc  рішення №423 від 06.03.2019р «Про створення ДПК с. Жадень.»,   https://rada.info/upload/users_files/40131743/docs/797ee53ac57121ff4d5beccd451da2fb.doc  рішення №466 від 16.05.2019р «Про створення ДПК сіл Миляч, Лугове, Біле)  https://rada.info/upload/users_files/40131743/docs/670716b9d5e18fc335f36804cbe87c44.zip

 

Всі 3 ДПК відносяться до ІІІ категорії. Кількість особового складу в кожній ДПК  - 12 чоловік. Кожна команда прикріплена до населеного пункту громади, тобто, де члени команди зареєстровані за місцем проживання.

        Миляцька ТГ провела організацію  членів ДПК с. Жадень та членів ДПК с. Смородськ :

-  проходження медогляду добровольцями, що пройшли відбір за результатами співбесіди;

- проведення навчання добровільних пожежників, що дало змогу забезпечити гасіння пожеж, ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій та отримали  Посвідчення про проходження спеціальної підготовки на перевірку знань та спец навчань з питань пожежної безпеки (тільки для членів ДПК с. Жадень).

          Посвідчення були вручені 11.09.2019 року заступником Головного управління ДСНС в Рівненській області.

Фото без опису            

З метою захисту життя і здоров'я персоналу ДПК під час виконання ними своїх обов'язків за рахунок місцевого бюджету проводиться їх страхування відповідно до Законів України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування”, “Про страхування” та Положення про порядок і умови обов'язкового особистого страхування працівників відомчої та місцевої пожежної охорони і членів добровільних пожежних  команд).

       В громаді побудовано одночасно 3 пожежні депо, які  мають покращити ситуацію пожежної безпеки жителів громади. «Центр безпеки» с. Жадень (за географічним положенням у центрі громади), де зосереджені: станція добровільної пожежної команди, опорний пункт поліції (поліцейський офіцер громади), екстерна медична допомога.

Адреси депо:

Фото без опису

«Центр безпеки»  в с. Жадень площею 275,8 м.кв с. Жадень вул.. Комунальна, 1а;

 

Фото без опису

Депо  с. Смородськ площею 66.1 м.кв с. Смородськ вул.. Шкільна,1

 

Фото без опису

 

Депо с. Переброди площею 128,6 м.кв с. Переброди вул.. Шкільна, 7

          Три приміщення попередньо використовувалися, як господарські будівлі (гаражні приміщення).

                 Всі ДПК Миляцької ТГ неодноразово виїжджали на пожежі. В основному пожежі стосувалися загоряння в екосистемах, які з посушливою погодою останніх років призводять до надзвичайних ситуацій. Випадків щодо усунення зруйнованих дерев не було, але відповідно до нормативних актів комплексні заходи прописані в Положенні функціонування добровільних пожежних команд, яке діє у межах ТГ.

         У разі виникнення надзвичайної ситуації оповіщення проходить в телефонному (мобільному) режимі начальником пожежної охорони, членами ДПК та за допомогою сирени.

        Керуючись Кодексом цивільного захисту України, зокрема частина 2 ст. 19 «Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту» та ст. 62 «Місцева пожежна охорона», Законом України «Про місцеве самоврядування в України» ДПК включена до плану сил та засобів цивільного захисту Миляцької ОТГ,  сільський  голова  (голова комісії з питань ТЕБ та НС) визначає основні цілі і завдання по видах забезпечення, установлює порядок виконання цих завдань,  покладає персональну відповідальність щодо безпосередньої організації окремих  видів  забезпечення надзвичайних ситуацій внаслідок пожеж, вибухів у будівлях та спорудах на території Миляцької ОТГ.

           Основним безпосереднім організатором усіх видів забезпечення заходів та дій ЦЗ є спеціаліст І категорії з питань мобілізаційної роботи та цивільного захисту Миляцької ТГ, який за рішенням голови ТГ (голови комісії з питань ТЕБ та НС) залучає до цієї роботи відповідні служби ЦЗ, управління, організації, визначає їх конкретні  завдання з питань забезпечення.

Аналіз пожеж за останні роки.

         За період з 01.01.2016 року на території, що тепер відноситься до Миляцької територіальної громади виникло 214 пожеж. На пожежах загинула 1 особа, травмованих осіб не було. Пожежами знищено та пошкоджено 9 будівель та споруд. 

Основними причинами виникнення пожеж протягом даного періоду були:

- необережне поводження з вогнем – 6 випадків, що становить 42,8 % від загальної кількості;

- порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок –
2 випадки, 14,2 % від загальної кількості;

- порушення правил монтажу та експлуатації печей – 4 випадки, 28,5 % від загальної кількості;

- пустощі дітей з вогнем – 2 випадки, 14,2 % від загальної кількості.

- підпал сухої трави, лісові пожежі та торфяники.

Пожежі, на яких загинули люди, стались з таких причин:

  • порушення правил монтажу та експлуатації печей – 1 випадок (100%);

Сприяли загибелі людей на пожежах такі обставини:

  • стан сну – 1 випадок (100% від загальної кількості загиблих).

Пожежі на підприємствах, в організаціях, установах не виникали.

Пожежі в екосистемах

              За  період з 23.04.2019року по 01.06.2020року  на території громади виникло 54 пожеж торфовищ. Загорянь лісових масивів становить 5 пожеж.

         Основними причинами цих пожеж є випалювання сухої рослинності та порушення заходів пожежної безпеки під час проведення сільськогосподарських робіт.

   Встановлено, що власниками земельних ділянок, які межують з лісовими насадженнями, на низькому рівні здійснювався комплекс протипожежних заходів з недопущення пожеж в екосистемах.

        Більшість земель не обробляється, що в свою чергу спонукає місцеве населення випалювати суху рослинність. В зв’язку з великими поривами вітру та високою температурою пожежі розповсюджувались з високою швидкістю та займали чималі площі.

В майбутньому покращили б:

  • систему автоматичної пожежної сигналізації (використання головного центру зв’язку для оповіщення населення та виклику відповідних служб до місця надзвичайної ситуації).
     

     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних