A A A K K K
для людей із порушенням зору
Миляцька територіальна громада
Україна

«У звичаях, традиціях, обрядах живе народу праведна душа»

Дата: 23.02.2022 15:12
Кількість переглядів: 286

В бібліотеці КЗ «Перебродівський НВК» з учнями 5-х класів проведена година народознавства «У звичаях, традиціях, обрядах живе народу праведна душа» . Дітям оформлено книжково- ілюстративну виставку «Віночок зимових свят».

Бібліотекар розповіла дітям про свята Новорічно- Різдвяного циклу

. «Січень багатий на свята., які супроводжуються різними веселими обрядами.День стає довшим, настрій- кращим, а родина- ближчою.Зимові вакації (канікули,вихідні в установах) дозволяють нам бути разом, спілкуватись,зустрічатись, колядувати, їздити до родичів, або зустрічати їх у себе.Ми святкували кілька важливих празників, найулюбленіший з них-Різдво.Важливими святами українського народу є- також Старий-новий рік і Богоявлення або Водохреща..

Перший празник-Святеє Рожество, як співаємо в колядці.Цієї ночі у місті Віфлиємі Пречиста Діва Марія народила Ісуса Христа.Святий вечір або надвечір’я Різдва Христового надзвичайно багатий на різні звичаї та обряди. Хтось, коли думає про святвечір,уявляє духмяні пампушки, хтось-дванадцять страв на столі, хтось прикрашає оселі , вносить солому…Та які б спогади не виринали в нашій уяві, в них завжди присутня радість очікування великого торжества. Адже ми,християни , так довго- впродовж усієї Пилипівки- готувалися до великого свята-Різдва Христового . Який же ми дарунок разом з пастушками та царями покладемо до ясел народженого Ісуса Христа? Наше серце, СПОВНЕНЕ ВДЯЧНОСТІ Богві за Його любов до всіх- всіх : велики і малих,немовлят і дорослих, чемних і не дуже…Бо задля нас людей, Цар Всесвіту і Спаситель смиренно народжується в убогій стаєнці. Він народжується,щоб бути з нами тут, на землі. Щоб своїм життям. смертю і воскресінням і вознесінням показати нам шлях до неба.

Наші предки дуже глибоко відчували оту вдячність Богові за Його прихід на Землю.Вони створили чимало оповідань, казок,гімнів, легенд,ікон. обрядів, аби кожен міг збагатити своє серце мудрістю і любов’ю до Нашого Спасителя.

Одним з виявів більш ніж тисячолітньої творчості багатьох святих людей є переріздвяні богослужіння.Саме під час богослужінь ми певним чином стаємо учасниками подій, яким понад дві тисячі років.Разом з Йосипои і Марією ми йдемо до Віфлиєму в пошуках нічлігу. Нас зворушує велика довіра до Бого матері Ісуса і її Обручника, коли в незатишній печері народжується маленький божий Син. Очима Богородиці дивимося на новонароджене Дитятко і дивуємося Божій величі та покорі.Разом з пастушками прокидаємося від ангельського співу «Слава в вишніх Богу!» та поспішаємо до вертепу.Бачимо незвичайну зорю і з мудрецями йдемо за нею…

За звичаєм сідаємо до столу на святвечір ( Ввечері напередодні Різдва).в кожній оселі готували 12 пісних страв.після появи на небі першої зірки.Вона дає початок великому родинному святові.І так хочеться, щоб її особливе світло-яскравий символ народження Спасителя- щедро освітлював наші українські звичаї та обряди.Аби смакуючи пиріжками чи ходячи з колядою, ми відчували вдячність Богові за цей вечір. Ав серці нашому, щоб лунала радісна пісня: «З нами Бог, розумійте,народи, і покоряйтеся, яко з нами Бог!»

7 січня, у цей святковий день ми йдемо до храму, щоб подякувати Спасителеві за Його прихід у цей світ. За те,що завжди перебуває з нами і заохочує нас бути добрими і люблячими.Святкуючи Різдво, ми самі наповнюємося небесною радістю і ділимося нею з нашими родичами, знайомими.Колядуючи, ватаги колядників і дорослих і дітей.вітають всіх жителів на землі з Різдвом Христовим,А господарі (в оселі яких колядують ) щедро обдаровували і обдаровують віншувальників домашніми подарунками.

Другий празник- 14 січня.У цей день Церква та її прихожани святкують три празники: Празник Обрізання Господнього,Святого Василя Великого архієпископа Кесарії Кападокійської, Новий рік за Юліанським календарем..в основі свята Обрізання Господнього є подія, описана в Євангелії від Луки : «Як сповнилось вісім днів, коли мали обрізати хлоп’ятко, назвали Його Ісус-ім’я, що надав був ангел, перше ніж Він почався в лоні».Під час здійснення цього обряду Обрізання дитині давали ім’я.Це було особливе, радісне свято для усієї родини. І хоч Ісус, як Бог- Творець законів, мг би і не дотримуватись цих традиційних приписів, однак своїм вчинком Він подає нам приклад послуху заповідям.

Другий празник- це молитовне почитання Василя Великого. він народився близько 330 років в Кесарії, в Малій Азії.Сім’я, в якій зростав Василь, була знатного роду,відома своїми талантами, статками і благочестям.Про добре християнське виховання в родині свідчить те, що пятьох із десяти дітей, а також їхню маму, Церква зачислила до лику святих. Василь був дуже здібним. Його початкова освіта проходила у стінах рідної оселі, а перші вчителі його- батько, мати і бабуся. Згодом Василь продовжив навчання у рідному місті, а потім у Константинополі та в Афінах.Сучасники про нього писали : «Це був корабель, натільки завантажений знаннями,наскільки це взагалі можливо для людини» (Бібліотекар дуже обширно познайомила із життям Святого Василя дітей).-Помер Василій Великий саме на празник Обрізання Господнього близько 379 року.

Другу кутю-Щедру готували напередодні Нового року, себто 13 січня Цей вечір називали Маланками, дівчата йшли щедрувати.Цього вечора готували так само кутю й різноманітні страви. Щоправда вони вже були не пісними.

На старий Новий рік, вдосвіта ми чекаємо на хлопчиків –посівальників, які витягують з торбинки пригорщу пшениці та, засіваючи, бажають нам щастя- здоров’я на новий рік, аби нам весело жилося і велося краще ніж торік.(За це господар також мусить обдаровувати посівальників подарунками)

Традиція посівати житом- пшеницею на Старий новий рік існує в українців ще з давніх часів.Пов’язана вона із тим, що кожного селянина, який жив у злагоді з природою, майбутній урожай був дуже важливим. Зерно, як символ проростання, достатку і святого хліба ми шануємо донині. Хліб кладемо під образами(На Покутті, як кажуть старші люди), цілуємо. благословляємо ним,даємо в дорогу.

Третій празник- Водохреща або Богоявлення. Напередодні Богоявлення ів саме свято відбувається Велике Йорданське водосвяття у храмах або на водоймах.Освячують воду для того, щоб ті хто споживає її, отримували освячення- ставали добрими, люблячими Божими дітьми.Освячена вода допомагає нам очиститись від гріхів та наповнює наше життя Божим благословенням. Йорданською водою також освячуємо житло, аби в нашиих домівках панував мир і радість. Освячену воду зберігаємо та вживаємо впродовж усього року, як святиню.

В основі свята Богоявлення Господнього-є подія Хрещення Іуса Христа, яке описали всі євангелісти.Святиі Іоан Предтеча закликав людей до покаяння, хрестячи їх у Йордані, готуючи їхні серця прийняти благу звістку- Євангеліє про Боже Царство.Коли він хрестив Ісуса то побачив над ним відкрите Небо і Святого Духа у вигляді голуба І голос пролунав з наба « Це Син мій любий, що Його я вподобав» Тож Іоан засвідчив усім, хто прийшов до нього на Йордан хреститися, що Ісус- Божий Син, спаситель світу, на якого всі очікують. Від того часу за Божою волею розпочинається відкрите служіння Ісуса Христа.А називається це свято Богоявленням, бо тоді на березі Йордану вперше явилася Пресвята Тройця:Бог Синхрестився у Йордані, Дух Святий сходив у вигляді голуба і Бог отець свідчив про Ісуса як про свого Сина.

Спаситель залишає нам- таїнство хрещення. У цьому таїнстві людина укладає союз з Богом- обіцяє жити згідно з сятим Євангелієм. і стає членом Христової Церкви- народу Божого.Так перше таїнство в житті християнина- таїнство хрещення, стає початком нашої мандрівки до Божого Царства.»-закінчила свою розповідь Ірина Михайлівна.

Цим власне й закінчувались різдвяно-новорічні празникування. Після цього вже не годилося співати колядок і щедрівок.

Ще в кінці нашої години народознавства провели з дітьми гру-вікторину «Зимові свята».Діти розділилися на команди.За кожну правильну відповідь команда одержувала смайлик. В кінці ми порахували хто переможець (ті що одержали більше смайликів). Тобто переможець : Чмуневич Вікторія (капітан команди),Жовкла Вікторія (найактивніша в команді), Карповець Самір, Денищич Ангеліна.. Вони і отримали грамоту.Бібліотекар подякувала всім дітям за участьу заході. Діти з обох команд, старалися.,брали участь.В другій команді найактивнішими були:Хомич Анна, Чмуневич Дарина.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних