Миляцька територіальна громада
Україна

«Нам берегти тебе, соборну і єдину». 24.01.2022р.

Дата: 23.02.2022 15:16
Кількість переглядів: 297

В бібліотеці КЗ «Перебродівський НВК» пройшла інформаційна година з учнями молодших класів на тему: «Нам берегти тебе, соборну і єдину» до Дня Соборності України.Дітям оформлено книжкову виставку «УКРАЇНО, СОБОРНА ДЕРЖАВО, СОНЦЕСЯЙНА КОЛИСКО МОЯ!»


Бібліотекар розповіла дітям,що кожного року 22 січня ми –відзначаємо національне свято країни- День Соборності України.
Соборність-це об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території і духовна консолідація всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їх національності.Соборність невіддільна від державності,суверенітету й реальної незалежності народу- фундаменту для побудови демократичної держави.
Урочисті заходи щодо проголошення «акту злуки» проходили на Софіївській площі в Києві 22 січня1919 року на масовому вічі посол ЗУНР Лонгін Цегельський передав грамоту Національної Ради ЗУНР «Про об’єднання Західноукраїнської Народної Республіки з великою Східною Україною» голові Директорії УНР Володимиру Винниченку. Павло Скоропадський, Михайло Грушевський, Володимир Вінниченко, Євген Петрушевич, Симон Петлюра, Кость Левицький- це люди, які творили історію України того далеко часу.(Бібліотекар показала дітям фотографії цих людей)
Актом злуки стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав на основі українських земель у складіРосійської та Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців
Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня1936 року в м. Хуст.Це була не просто маніфестація, а найбільша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців, в якій взяли участь понад 30 тис. осіб.
У 71 річницю Акта злуки(22січня 1990 р.) в Україні відбулася одна з найбільшиху Центральній і Східній Європі масових акцій-«живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель України та знак ушанування подій української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова.
Наприкінці 2000-х років Україні почали відроджувати традицію створення «живих ланцюгів». що символізують єдність українського народу.
Здобутки попередніх поколінь продовжують своє життя в поколіннях прийдешніх.Вони допомагають, підтримують, зберігати найсвятіше- пошану до наших батьків, дідів;справу боротьби за Українську державу.
Бібліотекар порекомендувала дітям прочитати віршики на тему «Ми вірим в майбутнє твоє , Батьківщино!», що зібрані та поміщені на виставці.(Дитяча поезія «Ми народились в Україні»), Годинку інформації закінчили віршиком :
Нехай же від Дону до сивих Карпат
Живе нероздільна родина,
Без рабства, без панства,
Насильства і грат,
Вільна, незалежна Вкраїна!

 

Фото без опису
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних