Миляцька територіальна громада
Україна

До уваги всіх власників земельних ділянок, землекористувачів та балансоутримувачів!

Дата: 22.08.2023 14:50
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

На території нашого району є  два  карантинних організми,  з  якими обов’язково потрібно проводити боротьбу, відповідно до ст. 33, 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  статей 2, 13, 16, 21 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та Закону України  «Про карантин та захист рослин»,  розпорядженнями    райдержадміністрації  від 17.08.2018 року №333, від 04.09.2019 року №268, від 22.09.2020 року № 270, від 08.06.2021 року, від 20.08.2021 №278, від 23.09.2021 №301 «Про запровадження карантинного режиму по американську білому метелику, амброзії полинолистій».      

Амброзія полинолиста – карантинний бур’ян, що засмічує поля, садиби, сквери і т.д., зменшуючи врожай та виснажуючи землю. Крім того, цей  бур’ян є сильним алергеном, який викликає  такі захворювання  як амброзійний поліноз, астма. Амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, яке утворюється у великій кількості (30-40 тис. насінин), яке зберігає схожість від 5 до 40 років.  Механічний метод бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими й дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивні майданчики, промислові території ), де не можливе застосування гербіцидів. Тут амброзія  знищується шляхом  ручного видалення або скошування. На присадибних  ділянках та клумбах найефективніше виполювати рослини амброзії полинолистої. Чим  менша  рослина,  тим  легше проводити цю процедуру. Невеликі  рослини, особливо  після  дощу, добре  вириваються  з корінням.  Доведена ефективність  пізнього  скошування амброзії  полинолистої безпосередньо до її цвітіння, коли утворюються  волотеподібні  суцвіття,  але вони ще  не розкрились, що дозволить  вирішити  кілька  проблем – утворення  алергенного  пилку та насіння. Орієнтовні  оптимальні  терміни  скошування – початок серпня .

Фото без опису

Американський білий метелик - пошкоджує понад 300 видів рослин. Зовні метелик білосніжний. Самка відкладає до 2000 яєць. Гусениця розвивається в павутинних гніздах  і може повністю знищити листя на дереві середнього віку. Помітити шкідника можна за гніздами на деревах, які утворюють гусениці із 1-3 листочків. Потім гусениці обплітають павутиною нові листки. Так розмір гнізда значно збільшується і може досягти два метри. Тому у випадку виявлення гнізд, гілки з ними потрібно зрізати, зібрати у пакети та знищити. Цей механічний метод боротьби є самий ефективний і обов'язково повинен бути застосований, тому що вирішальним чинником боротьби з шкідником є знищення його у перших віках. Якщо не буде проведено належної боротьби з цим шкідником, то  шкода, яку спричинять гусениці цієї генерації буде значною. Перша покоління цього року було дещо пізніше із-за погодніх умов (холодна весна), тому і друге покоління буде пізніше ніж минулого року.

Заходи боротьби:

а) збір та знищення  павутинних гусениць шляхом обрізання (розтоптування) та обпалювання факелом гнізд в недоступних місцях;

б) на заражених деревах видалення відмерлої кори і обмазування стебла вапном;

в) хімічна обробка на великих територіях, в лісосмугах, за межами населених пунктів препаратами  згідно Переліку препаратів,  дозволених до використання; у межах населених пунктів – екологічно безпечними біологічними препаратами.

Непроведення  заходів по знищенню карантинних організмів  тягне за собою адміністративну відповідальність відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Управління фітосанітарної безпеки

Головний спеціаліст  Фурсович В. Л.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних