Миляцька територіальна громада
Україна

Патронат над дитиною - теж робота

Дата: 21.05.2024 15:28
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ[1]

 

Патронат над дитиною вперше в Україні було запроваджено МБО «Партнерство «Кожній дитині» при підтримці Всесвітнього дитячого фонду (Швеція) спільно з громадами міст Бровари (з 2009 р.), Біла Церква (з 2011 р.) Київської обл., міста Києва (з 2012 р.) та м. Умані (з 2015 р.) Черкаської областей.

ЩО ТАКЕ ПАТРОНАТ?

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обстави (ст. 252 Сімейного кодексу України).

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками; надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на реінтеграцію дитини у сім’ю або надання дитині відповідного статусу для прийняття подальших рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини щодо забезпечення її права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Основними завданнями розвитку послуги патронату над дітьми є:

  • профілактика соціального сирітства та підтримки вразливих сімей з дітьми;
  • швидке реагування та попередження жорстокого поводження з дітьми;
  • створення альтернативи інституційним закладам для дітей (інтернати, притулки, ЦСПРи, дитячі будинки).

Суть патронату – у забезпеченні сімейного догляду дитині, яка тимчасово залишилися без батьківського піклування, а також – у забезпеченні вирішення кожного такого випадку у спосіб, який відповідатиме найкращим інтересам дитини за умови підтримки її біологічної сім’ї.

Забезпечує патронат над дитиною у територіальній громаді патронатний вихователь та його помічник, які є патронатною родиною (або родиною патронатного вихователя).

ХТО ТАКИЙ ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ?

Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:

  • повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата у патронатні вихователі та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя;
  • належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей.

Фото без описуСім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Залучення ще одного члена сім’ї обґрунтовується потребою підтримки у виконанні певних обов’язків з догляду, особливо, у разі влаштування одночасно декількох дітей, немовляти, дітей з інвалідністю тощо.

Діяльність патронатного вихователя пов’язана з надмірним психологічним навантаженням, потребує спеціальної підготовки та професійної майстерності щодо налагодження стосунків з дитиною, яка розлучена зі своїми батьками, визначення її потреб, створення сприятливих, комфортних умов для розвитку та соціально-психологічної реабілітації дитини, формування чи підтримки важливих для дитини родинних стосунків, підготовки дитини до повернення у свою сім’ю, або налагодження контактів дитини з її «новою» сім’єю.

 

ХТО МОЖЕ БУТИ ВЛАШТОВАНИЙ ПІД ПАТРОНАТ?

Бехтерська об'єднана територіальна громадаДо сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, що негативно впливають чи можуть вплинути на їх життя, здоров’я та розвиток, в тому числі:

  • діти, які залишилися без батьківського піклування, в тому числі ті, які перебувають у закладі охорони здоров’я, тимчасово влаштовані в сім’ю громадян, центр соціально-психологічної реабілітації дітей або до закладу інституційного догляду та виховання дітей;
  • діти, які перебували у формах сімейного виховання;
  • малолітні/неповнолітні вагітні чи малолітні/неповнолітні породіллі з немовлям, які залишилися без батьківського піклування або перебувають у складних життєвих обставинах.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які виховувалися в одній сім’ї або є рідними братами та сестрами, в тому числі братами та сестрами вже попередньо влаштованих до сім’ї патронатного вихователя дітей (не залежно від їх кількості, віку та статі).

Загальна кількість дітей, влаштованих до сім’ї патронатного вихователя, визначається наявністю умов для проживання, догляду, виховання та реабілітації кожної такої дитини, зазначених у договорі про умови запровадження патронату.

На період запровадження в Україні надзвичайного або воєнного стану, до сім’ї патронатного вихователя, за необхідності та за згодою патронатного вихователя, можуть бути влаштовані діти, які не є рідними братами та сестрами або такими, що виховувались в одній сім’ї. При цьому враховуються наявні житлові умови та згода патронатного вихователя, а чисельність влаштованих дітей, які не є членами однієї сім’ї, не може перевищувати п’яти осіб.

Патронатний вихователь має бути готовим прийняти у своїй сім’ї дитину/дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, і, відповідно до рішення органу опіки та піклування, потребують захисту та тимчасового догляду у сім’ї патронатного вихователя, підтримки найближчого родинного оточення такої дитини.

З моменту передачі дитини під патронат патронатний вихователь несе повну відповідальність за життя, збереження здоров’я дитини. У разі виникнення загрози життю чи здоров’ю дитини під час дії надзвичайного або воєнного стану, сім’я патронатного вихователя може переміститися разом з дитиною, яка перебуває під патронатом, на безпечну територію. При цьому патронатний вихователь зобов’язаний негайно повідомити, зокрема, засобами електронного зв’язку батькам/ законним представникам дитини, службі виконавчого органу, який передав дитину під патронат, або службі у справах дітей обласної військової адміністрації про обставини, намір та маршрут переміщення на безпечну територію.

Рішення про необхідність переміщення дитини на безпечну територію може прийняти сільський, селищний, міський голова та запропонувати сім’ї патронатного вихователя переміститися разом з дитиною, яка перебуває під патронатом.

Якщо сім’я патронатного вихователя не може або не хоче переміщуватися, за поданням служби у справах дітей сільський, селищний, міський голова приймає рішення про припинення договору про патронат та подальше влаштування дитини і переміщення її на безпечну територію.

 

ЯКИЙ ТЕРМІН ПЕРЕБУВАННЯ ДІТЕЙ ПІД ПАТРОНАТОМ?

Проверьте нарисованный вручную значок условий соглашения | Премиум векторыТермін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців і встановлюється органом опіки та піклування за результатами розгляду питання на засіданні комісії з питань захисту прав дитини та з урахуванням результатів оцінки рівня безпеки або оцінки потреб сім’ї/особи.

Практика показує, що в окремих випадках є потреба в подовженні термінів, але такі дії виключно за рішенням органу опіки та піклування після перегляду справи дитини та її батьків, при цьому мають бути враховані психологічні особливості розвитку дитини та її думка, якщо вона досягла відповідного віку.

Орган опіки та піклування у разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя понад зазначений строк, може прийняти рішення про його продовження не більш як до шести місяців, відповідно до висновку міждисциплінарної команди.

В умовах воєнного стану строк перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначає служба у справах дітей з урахуванням обставин надзвичайного або воєнного стану. Дитина може перебувати до закінчення війни і протягом місяця після закінчення/скасування воєнного стану.

ЧОМУ ДІТИ МОЖУТЬ ПОТРЕБУВАТИ ПАТРОНАТУ?

текст документ обозначил символ - Пользовательский интерфейс и жесты ИконкиОсновними підставами для прийняття органом опіки та піклування рішення про тимчасове влаштування дитини під патронат можуть бути:

  • загроза життю та здоров’ю дитини;
  • ухиляння батьків від виконання батьківських обов’язків;
  • виявлення покинутої чи знайденої дитини;
  • заява дитини, батьків, законних представників, у зв’язку зі складними життєвими обставинами;
  • тимчасова неможливість виконувати обов’язки з догляду та виховання дитини через стан здоров’я батьків, законного представника дитини.

За потреби вжиття негайних дій щодо термінового влаштування, дитина може бути передана до сім’ї патронатного вихователя за наказом служби у справах дітей та згідно з актом прийому-передачі дитини. Відсутність у дитини документів, які засвідчують її особу не є перешкодою влаштуванню дітей під патронат.

Важливо! Фактичному влаштуванню дитини до сім’ї патронатного вихователя передує її первинний огляд закладом охорони здоров’я за місцем її виявлення, попереднього проживання або за місцем проживання патронатного вихователя, за результатами якого надається довідка про стан здоров’я дитини або виписка із закладу охорони здоров’я, в якому перебувала дитина на момент її влаштування до сім’ї патронатного вихователя.

В умовах воєнного стану дитина влаштовується до сім’ї патронатного вихователя за розпорядженням голови міської, селищної, сільської ради у т.ч. за місцем знаходження патронатної сім’ї.

 

ЯКЕ ФІНАНСУВАННЯ / ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ?

Доходы – Бесплатные иконки: бизнесЗа надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує:

  • грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб. При влаштуванні дітей віком до 1 року, дитини з інвалідністю, малолітньої або неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, або одночасно двоє і більше дітей, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50%;
  • соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів, відповідно до віку дитини, та 3,5 прожиткових мінімумів для дітей з інвалідністю;
  • сплату єдиного внеску за загальнообов’язкове державне соціальне страхування (за патронатного вихователя).

Крім того, для своєчасного забезпечення догляду, виховання та реабілітації дитини, влаштованої до сім’ї патронатного вихователя, до моменту отримання державної соціальної допомоги, патронатному вихователю з відповідного місцевого бюджету виплачується поворотна фінансова допомога (резервні кошти). Сума резервних коштів повинна відповідати встановленому розміру соціальної допомоги з розрахунку одночасного влаштування до сім’ї патронатного вихователя двох дітей і становить 2,5 прожиткового мінімуму на кожну дитину відповідного віку (до шести років та від шести до 18 років).

 

ЯКЕ НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ВРЕГУЛЮВАННЯ ПАТРОНАТУ?

закон - скачать Бесплатные иконкиНормативно-правове врегулювання патронату, у якому визначено суть послуги патронату над дитиною, терміни, процес прийняття рішень про влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя, механізми влаштування дитини, фінансування:

Закріплено поняття «дитина», «забезпечення найкращих інтересів дитини», «жорстоке поводження з дитиною», «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів», «дитина, яка перебуває у складних життєвих обставинах», «дитина з інвалідністю». Визначено механізми та процедури прийняття рішень щодо захисту дитини за місцем її проживання.

  • Сімейний кодекс України №2947-ІІІ від 10.02.2002 р. (зі змінами)

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

Визначено патронат над дитиною, права дитини, яка влаштовується в сім’ю патронатного вихователя, обов’язки патронатного вихователя, механізм оплати послуг патронатного вихователя та його пенсійного забезпечення (ст. 252-256)

  • Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо оплати послуг патронатних вихователів» №1794-VІІІ від 20.12.2016 р. (зі змінами) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1794-19#Text

Введена норма, завдяки якій патронатні вихователі підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, а платником єдиного соціального внеску на здійснення цього страхування визначено роботодавця. Введено державну субвенцію місцевим органам виконавчої влади на розвиток послуги патронату над дитиною як альтернативи інституційним закладам.

  • Закон України «Про Державний бюджет України на … рік»

Передбачено субвенцію з державного бюджету на фінансування послуги патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на дітей, влаштованих під патронат.

  • Постанова КМУ «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною» №893 від 20.08.2021 р. (зі змінами)

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/893-2021-п#Text

Затверджено Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя; Порядок виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя та оплати послуги патронату над дитиною; Типовий договір про патронат над дитиною; Примірний договір про умови запровадження та організацію функціонування послуги патронату над дитиною, що надаватиметься сім’єю патронатного вихователя.

  • Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя» №581 від 10.05.2022 р.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/581-2022-п#Text

Про зміни,що вносяться до Порядку створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя в умовах надзвичайного або воєнного стану.

  • Наказ Міністерства соціальної політики України «Про затвердження Програми підготовки патронатних вихователів» №1349 від 19.08.2017 р.

https://www.msp.gov.ua/documents/2837.html

Затверджено Програму підготовки патронатних вихователів, форму довiдки про проходження навчання за Програмою підготовки патронатних вихователів та рекомендації за результатами навчання за Програмою підготовки патронатних вихователів.

 

ФОРМАЛЬНІ ВИМОГИ ДО КАНДИДАТІВ:

Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:

  • повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата у патронатні вихователі та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя;
  • належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей;
  • відповідний пакет документів.

Особа, яка виявила бажання стати кандидатом у патронатні вихователі, подає до служби у справах дітей за місцем свого фактичного проживання:

  1. заяву про намір стати патронатним вихователем;
  2. заяву про згоду на влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя від усіх членів сім’ї, а також осіб, які фактично проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі, в тому числі біологічних дітей, якщо вони досягли такого віку та розвитку, що можуть її висловити;
  3. висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі, добровільного помічника та осіб, які фактично проживають разом з ним, складені за формою згідно з додатками 4 і 5 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини»;
  4. витяг про несудимість кандидата у патронатні вихователі та членів сім’ї, які досягли 14-річного віку і проживають разом з ним;
  5. копії таких документів:
  • паспортів кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника;
  • паспорта іноземця або посвідки на постійне проживання, що посвідчує особу без громадянства; або копію одного з передбачених Податковим кодексом України документів з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • свідоцтва про шлюб або інший документ, що підтверджує родинні стосунки або сімейні відносини кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника;
  • документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Строк дії документів на момент створення сім’ї патронатного вихователя не повинен перевищувати дванадцяти місяців з дати їх видачі.

Кандидатом у патронатні вихователі НЕ МОЖУТЬ бути особи, які:

  • виховують власних дітей віком до чотирьох років, дитину з інвалідністю, яка має обмеження життєдіяльності;
  • є опікуном, піклувальником, прийомним батьком/матір’ю чи батьком/матір’ю-вихователем;
  • обмежені у дієздатності;
  • визнані недієздатними;
  • позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
  • перебувають на обліку сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах;
  • стосовно яких було прийнято рішення органу опіки та піклування або суду про відібрання дитини;
  • перебувають під слідством;
  • були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями), патронатними вихователями дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним/було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу, або договір про патронат над дитиною було розірвано з їх вини;
  • перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
  • зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;
  • страждають на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ;
  • були засуджені за кримінальні правопорушення проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканності особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 1501, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 422 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших кримінальних правопорушень;
  • перебувають на профілактичному обліку в органах Національної поліції як кривдники;
  • за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду.

Також кандидатами у патронатні вихователі не можуть бути особи, члени сім’ї яких проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі та мають обмеження, визначені даними пунктами.

Щоб стати патронатним вихователем необхідно відповідати цілому ряду вимог. Однак,навіть формальна відповідність останнім не завжди вказує на те, що особа, яка виявилабажання стати патронатним вихователем, дійсно свідомо та обмірковано робить кроки нашляху до створення патронатної сім’ї.

 

НЕФОРМАЛЬНІ КРИТЕРІЇ відбору КАНДИДАТІВ:

  • наявність позитивного досвіду сімейного життя;
  • готовність до взаємодії та співпраці з біологічними батьками та родичами дитини;
  • готовність працювати як член команди;
  • готовність прийняти дитину (у будь-який час);
  • здатність «відпускати» дитину;
  • усвідомлення персональної відповідальності;
  • розуміння своїх сильних та слабких сторін;
  • здатність до саморозвитку;
  • відкритість сімейної системи;
  • готовність вчитися, до формування нових компетентностей.
 

[1]Відповідно до Сімейного кодексу України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text, постанови КМУ від 20.08.2021 р. № 893 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/893-2021-п#Text  та постанови КМУ від 10.05.2022 р. № 581 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/581-2022-п#Text


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних